23948sdkhjf

Viktig forskarvän fyller 150 år

Denna banbrytande idé kan i år stoltsera med hela 150 år på nacken. Det är nämligen så länge sedan Dmitrij Mendelejev presenterade sin första version av periodiska systemet.

För 150 år sedan presenterade den ryske kemisten Dmitrij Mendelejev sin första version av periodiska systemet. För att högtidlighålla detta avgörande bidrag till naturvetenskapen har FN:s generalförsamling och UNESCO utnämnt 2019 till det internationella året för grundämnenas periodiska system.

– Idag tar vi det för självklart, men det periodiska systemet är en omistlig del av det gemensamma språk som kemister, fysiker och biologer kommunicerat med genom läkemedlens moderna historia, säger Apotekarsocietetens vd Karin Meyer i ett pressmeddelande.

Den officiella invigningen av International Year of the Periodic Table of Chemical Elements ägde rum den 1 februari på UNESCO:s högkvarter I Paris – och nu har turen kommit till Sverige. Den 28 februari samlas ledande experter i Apotekarsocietetens bibliotek för att föreläsa om olika aspekter och utvecklingsgrenar av Mendelejevs verk.

Bakgrunden är att det var i mars 1869 som Dmitrij Mendelejev presenterade sitt arbete för den ryska kemisocieteten. Det Mendelejev hade upptäckt var att om grundämnena sorterades efter antalet protoner i stigande ordning och därefter delades in i perioder som skrevs i rader under varandra kom elementen i de lodräta kolumnerna att hänga ihop systematiskt – alkalimetaller i den första, alkaliska jordartsmetaller i den andra, lantanoider i den tredje och så vidare. Emellertid fanns ett flertal luckor i systemet då man på Mendelejevs tid endast kände till 63 av de 118 element som dagens periodiska system består av – men tack vare det periodiska systemets systematiska uppbyggnad kunde man tämligen väl förutsäga de ännu inte upptäcka grundämnenas egenskaper.

– Det är mycket hedrande för Apotekarsocieteten att få stå värd för invigningen av den svenska delen av detta minnesår, säger Karin Meyer.

Invigningssymposiet arrangeras av Svenska Nationalkommittén för kemi, som representerar Sverige i IUPAC, International Union of Pure and Applied Chemistry, i samarbete med Kemisamfundet, Apotekarsocieteten och Rysslands ambassad. Program för fesltigheterna finns här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109