23948sdkhjf

Ascelia börsnoteras – Stor vd-intervju

Läkemedelsbolaget går direkt in på Nasdaqs huvudlista och blir första bolag att noteras i år. Läs intervjun med bolagets vd Magnus Corfitzen med anledning av noteringen.

Det Malmöbaserade läkemedelsbolaget Ascelia Pharma börsnoteras. Första handelsdag förväntas bli den 13 mars 2019. Bolagets har två läkemedelskandidater i klinisk fas, Mangoral och Oncoral. Mangoral har särläkemedelsstatus i USA och är ett kontrastmedel som utvecklas för patienter med kraftigt nedsatt njurfunktion som på grund av allvarliga biverkningar inte kan använda vanliga kontrastmedel. Oncoral är ett cellgift i tablettform som utvecklas för behandling av magsäckscancer. Life Science Sweden har talat med vd Magnus Corfitzen med anledning av börsnoteringen.

Ni blir först in på huvudlistan 2019. Varför väljer ni stora listan direkt istället för att gå via First North?

– Vi är ett mycket moget bolag och vår läkemedelskandidat Mangoral har kommit ända fram till fas III-studier, vilka vi kommer att starta upp efter sommaren. Många andra bolag i branschen som har kommit så långt som vi har gjort är noterade på huvudlistan. Dessutom finns det flera fördelar med att vara på stora listan jämfört med First North, inte minst när det kommer till att attrahera kapital från utländska investerare.

Hur stor kommer nyemissionen att vara?

– Det handlar om ett par hundra miljoner kronor. Och vi har flera stora internationella och svenska investerare bakom oss.

Teckningskurs har fastställts till 25 kronor per aktie och erbjudandet omfattar högst 8 000 000 nya aktier vilket motsvarande 200 miljoner kronor. Dessutom har bolaget utfärdat en övertilldelningsoption om högst 1 200 000 nya aktier i bolaget, motsvarande 30 miljoner kronor. Det innebär att om emissionen fulltecknas och övertilldelningsoptionen utnyttjas fullt utkommer Ascelia att tillföras cirka 212 miljoner kronor efter avdrag för emissionskostnader.

Alto invest, Handelsbanken fonder och Fjärde AP-fonden samt ett antal befintliga aktieägare, inklusive Sunstone capital och Øresund-Healthcare capital samt styrelseledamöter och ledande befattningshavare såväl som andra externa investerare har åtagit sig att teckna aktier i Erbjudandet motsvarande totalt 150 miljoner.

Vad kommer noteringen att innebära för bolaget?

– Det här blir ett mycket viktig steg i bolagets utveckling. Det blir positivt att vi får en större spridning på aktieägarna och att vi får vår kandidat fullt finansierad för hela fas III.

När ska fas III-studierna av kandidaten Mangoral starta och var?

– Det blir en global fas III-studie som kommer att omfatta flera sjukhus. Vi kommer att vara i USA, Sydkorea och i några utvalda europeiska länder. Vilka det blir är ännu inte klart utan vi håller nu på att utreda var det finns bäst patientunderlag och bäst förutsättningar i övrigt för att genomföra en lyckad fas III.

Är ni tillräckligt många i bolaget för att klara av en notering på huvudlistan?

– När det gäller att gå över till att bli ett publikt bolag så är vi tillräckligt många och har den kompetensen som behövs, men inför fas III-studien är det troligt att vi kommer att behöva anställa flera, framförallt inom den operativa verksamheten och på utvecklingssidan. På sikt kommer det även att bli aktuellt att ta in fler människor med fokus på marknad och kommersialisering.

Hur länge har ni förberett er inför denna IPO?

– Att ta steget in på börsen är inte ett beslut som tas på en dag utan det har så klart varit en gradvis process på lite mer än ett år. Vi har hög börskompetens i både ledningsgrupp och styrelse.

Vilket är det största skälet till att man ska köpa aktier i ert bolag?

– Vi erbjuder en unik investeringsmöjlighet i en långt utvecklad produkt. Mangoral har särläkemedelsstatus i USA och vi har redan fått klartecken från FDA gällande utformningen av fas III-studien. Vi har väldigt starka data med oss från fas II-studien och ser det som mycket sannolikt att vi kan upprepa samma goda resultat även i fas III-studien. Vi har kommit så långt med vår kandidat och har mycket starka data vilket gör att riskprofilen i vårt bolag är betydligt lägre än i många andra bolag i branschen. När Mangoral väl når marknaden är det dessutom en unik produkt som är ensamt läkemedel på en marknad med en storlek på 350-500 miljoner dollar i årlig försäljning.

Första handelsdag beräknas bli 13 mars och bolaget kommer att handlas under tickern ACE.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078