23948sdkhjf

Emission i infekterat bolag

Forskningsbolaget Oasmia, som dras med en infekterad ägarstrid, tillförs 165 miljoner genom en riktad emission. Men storägaren informerades inte om emissionen.

Oasmia pharmaceutical har genomfört en placering av aktier i bolaget, genom en riktad nyemission av 22 948 535 aktier, motsvarande cirka 10,2 procent av kapitalet i bolaget, till en begränsad grupp vidtalade investerare mot kontant betalning.

Den riktade emissionen beräknas tillföra bolaget cirka 165 miljoner kronor före avdrag för emissionskostnader.

När bolagets rapport kom i förra veckan flaggades det för ett kapitalbehov. Något som nu tillgodoses genom den riktade emissionen. Pengar ska gå till att stärka rörelsekapitalet och finansiera den fortsatta verksamheten.

I ett pressmeddelande skriver bolaget:

"Skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att diversifiera aktieägarbasen med institutionella investerare och investerare i läkemedelsbranschen, däribland Bolagets samarbetspartner OncoGenerix USA,s med ett belopp om cirka 70 miljoner kronor, samt att på samma gång genomföra en kapitalanskaffning på ett tids- och kostnadseffektivt sätt".

Bolaget dras sedan en tid tillbaka med en infekterad ägarstrid där turerna har varit många. Storägaren Per Arwidsson vill byta ut styrelsen och stora delar av ledningen då han menar att den nuvarande styrelsen vid upprepade tillfällen har brutit mot aktiebolagslagen, ingångna avtal och börsens regler för informationsgivning. 

När bolagets rapport kom i förra veckan kommenterade vd Mikael Asp detta i sitt vd-ord:

– Tyvärr har kvartalet präglats av en ägarstrid inom bolaget där Arwidsro Investment och Per Arwidsson begärt en extra stämma för att byta ut styrelse och ledning i Oasmia.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt informerades Per Arwidsson och hans bolag Arwidsro, som är största ägare i Oasmia, inte i förväg om nyemissionen som bolaget idag offentliggjorde.

– Jag tycker att det är märkligt att man inte tillfrågar den största aktieägaren och jag tycker att det är märkligt att man gör en nyemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt på det här sättet, säger Peter Zonabend, vd för Per Arwodssons bolag Arwidsro, till Nyhetsbyån Direkt.

Per Arwidsson begärde i januari att styrelsen skulle kalla till extrastämma vilken var planerad att hållas den 25 januari 2019 - en stämma som styrelsen beslutade att ställa in. Bland annat uppgavs skälet vara att valberedningen i Oasmia inte beretts tillfälle att lämna ett förslag till styrelse. 

Nytt datum för extrastämma i bolaget är 19 mars 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126