23948sdkhjf

Orsaker och prevention på möte om demens

Drottning Silvia bjöd nyligen in till det 3:e internationella stormötet Dementia Forum X 2019. Mötet samlade verksamhetsledare, beslutsfattare, forskare och kungligheter från hela världen i biblioteket på Stockholms kungliga slott.

För tredje gången i ordningen arrangerades stormötet Dementia Forum X. Precis om 2015 och 2017, arrangerades mötet i Bernadottebiblioteket på Stockholms slott. Närvarade gjorde bland annat drottningen Silvia, prinsessan Sofia, japanska prinsessan Takamado och spanska drottningen Sofia. Även Cecilia Morel, första damen av Chile, och Eliza Reida, första damen av Island, var närvarande.

Syftet med mötet var dels att främja nya idéer och öka den globala medvetenheten om demens och dess utmaningar. Mötet startades med en kort video om slutsatser och initiativ från förra mötet i Japan.

Inledningstalet gjordes av socialministern Lena Hallengren och handlade om hur viktigt det är att ge tillräcklig stöd till demenspatienter samt anhöriga.

Dévora Kestel, WHO:s chef för avdelningen psykisk hälsa och drogberoende, berättade, tillsammans med Ole Petter Ottersen, professor vid Karolinska institutet, om en ny instruktionsbok, Guidelines on risk reduction of cognitive decline and dementia, där världshälsoorganisationen har samlat ihop bevisbaserade rekommendationer om livsstilsbeteende för att förebygga kognitiv nedgång och demens. "Demens är inte en sjukdom, det är en samhällsutmaning" sade Ole Petter Ottersen som betonade regeringens roll och ansvar att möjliggöra för oss att främja hälsosamma vanor samt motverka demens.

Mötet gick vidare med Kristian Halfwordson, som har startat Bike for Dementia där han cyklar runt världen för att samla in pengar och sprida kunskap om demens. Han var fortfarande i södra Serbien och närvarade endast via videosamtal.

#BeBrainPowerful kampanjen, som lanserades i USA i November 2018, presenterades av Meryl Comer, ordförande och grundare av Global Alliance on Women's Brain Health, Miia Kivipelto, professor vid Karolinska Institutet, Anna Månströmer, chef för marknadsföring och kommunikation på ASSA ABLOY Opening Solutions Sweden, och Sarah Lenz Lock, senior vice-president för policy på ARPP. “Denna konversation är inte sexistisk, den är politisk” sade Meryl Comer som föreslog demensstudier mellan könen och olika hjälpmedel samt medicin för män och kvinnor.

Deltagarna fick även tillfälle att ansöka om en tre minuters öppen mic session på eftermiddagen. Gang Zhang pratade om hur det känns att växa upp i bullriga Peking och om hur vi borde tänka på både design och funktion när vi skapar nya demenshjälpmedel. June Andrews pratade om “mode och demens”, medan Ulrich Zerhusen pratade om marknadsföringen inom demens och om hur läppstift har bättre marknadsföring än hjärnsjukdomar.

Efter lunchen presenterades flera olika projekt, nyheter och hjälpmedel som deltagarna fick testa och ta del av.

Dagen på Stockholms slott avslutades med en sammanfattning av mötet och ett tal av Drottning Silvia. Deltagarna avslutade dagen med en guidad tur och middag på Nationalmuseet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063