23948sdkhjf

Specialröntgen möjlig i Göteborg

På Sahlgrenska finns nu en så kallad EOS – röntgenutrustning som får in en hel stående person på en enda bild. Detta efter anslag från Lundbergs forskningsstiftelse.

Skoliospatienter och personer som står inför utmanande proteskirurgi eller kirurgisk behandling av hållningsfel hör till dem som har nytta av den nya teknologin. Med EOS röntgas patienten stående. Det är en stor fördel när man vill undersöka mekaniska fel i hållningen, eftersom det visar hur skelettet ser ut när det är belastat. Dessutom får hela personen plats på en bild. Med vanlig röntgen måste flera bilder passas ihop för att man till exempel ska kunna se hur knäleden förhåller sig till höftled och ankelled.

– När man ska byta ett knä måste man se alla tre lederna tillsammans för att kunna återställa de mekaniska förutsättningarna. Att få en hel bild från början sparar mycket arbete för röntgenpersonalen och patienten slipper röntgas flera gånger, säger Henrik Malchau, professor vid avdelningen för ortopedi, Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Det tar bara cirka 20 sekunder att ta en EOS-bild. Från två bilder tagna med EOS kan hela skelettet skrivas ut i 3D, vilket medför en optimering av implantatens kvalitet. En annan stor fördel är den låga stråldosen. En undersökning med EOS ger en strålning som motsvarar en dags bakgrundsstrålning alltså den stråldos som hela tiden finns i vår miljö. Enligt Henrik Malchau medför den låga strålningen en stor förbättring av vårdkvaliteten för bland andra patienter med skolios eftersom de måste röntgas minst en gång per år mellan cirka åtta och 17 års ålder.

– Under de åren växer skelettet allra mest och celldelningen är intensiv vilket gör patienten mycket känslig för strålning just då. Det är ett skäl till att en metod med minskad stråldos är väldigt värdefull, säger Henrik Malchau.

Genom ett anslag på 4 miljoner kronor från Lundbergs forskningsstiftelse är utrustningen nu på plats. Lundbergs forskningsstiftelse grundades av IngaBritt Lundberg år 1982 till minne av hennes make grosshandlaren Arne Lundberg född 1910 i Göteborg. Stiftelsen har till ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar samt ortopedi och prioriterar inköp av apparatur, hjälpmedel och utrustning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14