23948sdkhjf

Ljusare tider för Oasmia

Efter den infekterade ägarstriden med kraftig turbulens i efterspelet har börskursen för forskningsbolagets rasat under året. Men nu vänder det stadigt uppåt.

Efter en långdragen ägarstrid stod det i slutet på mars klart att storägaren Per Arwidssons utmanarförslag till ny styrelse gick vinnande ur den 8 timmar långa extrastämman. Hela styrelsen byttes ut och den nya ledningen meddelade att bolaget skulle genomlysas och granskas. Efter revisionen beslutade den nya styrelsen att anmäla vissa misstänkta transaktioner som gjorts i bolaget under flera år, till Ekobrottsmyndigheten.

Den nya styrelsen har listat en rad punkter som ska sättas i verket för att styra upp bolaget. I juli meddelandes att de avslutat anställningen och samarbetet med den tidigare arbetande ordföranden Julian Aleksov utan att någon ytterligare ersättning kommer att utgå. Beslutet baserades bland annat på de tveksamma transaktioner som ledde till an ekobrottsanmälan.

Vidare nådde bolaget under sommaren en överenskommelse med största ägaren Arwidso som enligt bolaget handlade om att ”lösa upp tidigare oklarheter” och om att tillföra mer kapital in i företaget. Överenskommelsen innebär att Oasmias skulder minskar med cirka 60 mkr, det egna kapitalet ökar med cirka 95 mkr varav en bedömd resultateffekt om 20 mkr. Den omedelbara likviditetseffekten blir positiv med 35 mkr.

Ordförande och ägare av Arwidsro Per Arwidsson kommenterar händelserna i Oasmia:

– Det har varit en lång resa som tidvis har varit ansträngande. Jag ser dock att det stålbad som Oasmia tvingades igenom har lett till något mycket positivt i form av en ny styrelse som har börjat bemanna bolaget på ett vederhäftigt sätt för att kunna tillvarata bolagets potential. Detta har gjort oss än mer positiva och vi avser stödja Oasmia så länge som styrelsen fortsätter leverera.

I början av september, i samband med att årsredovisningen offentliggjordes, kom beskedet som många aktieägare väntat på: bolagets revisorer avstyrker beviljandet av ansvarsfrihet för ledamöter i den tidigare styrelsen. Revisorerna rekommenderar dock att den tidigare vd:n Mikael Asp beviljas ansvarsfrihet, liksom ledamöterna i den nuvarande styrelsen Jörgen Olsson, Gunilla Öhman, Sven Rohmann och Peter Zonabend.

Bolaget har sedan i januari legat på Nasdaqs observationslista. Sedan i juli har börskursen vänt uppåt rejält. Den 26 september håller forskningsbolaget årsstämma och vägen framåt fortsätter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093