23948sdkhjf

Stänger apotek med omedelbar verkan

Manipulerade recept och bristande egenkontroll är några av anledningarna bakom beslutet.

Läkemedelsverket har beslutat att med omedelbar verkan återkalla tillståndet för Apotek Barkarbystaden att bedriva apoteksverksamhet. Anledningen är enligt myndigheten att man vid en inspektion i augusti funnit att de på flera punkter inte lever upp till de grundläggande krav som ställs på apotek. Bland annat upptäcktes brister i förvaringen av läkemedel, hanteringen av narkotikaklassade läkemedel samt gällande egenkontroll och dokumentation. Dessutom hittades manipulerade recept som expedierats vid apoteket, och den läkemedelsansvarige har enligt Läkemedelsverket ”uppvisat bristande kunskaper och förståelse för gällande regelverk”.

Tillståndet att bedriva öppenvårdsapotek upphör att gälla idag onsdagen 25 september.

– Reglerna för att få driva apotek syftar främst till att patienten får säkra och fungerande läkemedel. Den här aktören har tydligt brutit mot en rad bestämmelser, så vårt beslut är välgrundat, säger Martin Lindblom, gruppchef för apotekstillsynen vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

”Den samlade bedömningen är att det föreligger sådana allvarliga och omfattande brister i verksamheten att det kan medföra risker för patientsäkerheten”, står det i pressmeddelandet.

Förutom att verksamheten nu upphör måste apoteket dessutom vidta flera åtgärder för att säkerställa att patienter kan hämta ut läkemedel vid andra apotek. Dessutom ska de läkemedel som finns på lagret kasseras. De patienter som har hämtat ut läkemedel vid det aktuella apoteket den senaste tiden och har frågor om detta uppmanas att kontakta Läkemedelsupplysningen.

Apotek Barkarbystaden ligger på Barkarbyvägen 44 B i Järfälla.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.115