23948sdkhjf

Det händer i skogsbrynet

| Av Helena Strigård | Tipsa redaktionen

I gränslandet där olika miljöer möts, uppstår gynnsamma miljöer. Det gäller både i skogsbrynet likväl som i universitetsvärlden, menar Helena Strigård, vd SwedenBio.

Vår avgående vd, Jonas Ekstrand, är grönbiolog i botten med ett stort naturintresse. Och ett ännu större intresse för att dela med sig av sitt naturintresse. Under något av våra många samtal beskrev han den alldeles speciella dynamik som uppstår i skogsbryn. Där den täta skogen glesnar ut för att möta öppna landskap händer något spännande. Solljus och vindar får större spelrum, mikroklimat och livsbetingelser förändras. I det här mötet mellan olika biotoper uppstår zoner med större variation och livet blir mer intensivt.

Inte långt efter detta samtal var vi i Uppsala för att förstå vad det är som gör att det från vissa Uppsalaprofessorers lab tycks strömma ut entreprenörer. Individer med både kommersiellt driv och en stark vetenskaplig grund som kanaliserar in dessa egenskaper i innovativa, livskraftiga start-ups.

Liknande miljöer finns på fler universitet runt om i landet. Den gemensamma nämnaren tycks vara att professorerna välkomnar öppenhet och samarbeten mellan akademi och det omgivande samhället. Vägen från akademi till näringsliv är inte enkelriktad för dessa individer. Tvärtom så står de med en fot i vardera sektorn och binder ihop miljöerna. Deras företagsverksamhet berikar den akademiska forskningen och vice versa.

Det är uppenbart att det inte bara i naturen som speciella biotoper uppstår då olika miljöer möts. Det gäller samhället i allra högsta grad. Det dessa professorer i själva verket lyckas med är att skapa skogsbryn, ett socialt gränsland som tycks innebära särdeles gynnsamma förhållanden för kreatvititet att frodas. Det är här innovationer uppstår och grunden för vår starka forskningsbas läggs.

Dessa skogsbrynsprofessorer förtjänar att uppmärksammas. Vid årets SwedenBio Summit kommer vi att lyfta fram dessa särskilt och ta del av deras syn på hur akademisk nyfikenhet och kommersiellt driv berikar varandra.

Som ny vd på SwedenBio kommer jag att fortsätta att prioritera möten. Inte bara för min egen del utan i hur vi som organisation verkar. En stor del av vår verksamhet handlar om att skapa plattformar för ekosystemets olika aktörer att mötas. Att få nätverk att utökas och erfarenheter att spridas.

Vi arbetar också för att genom policypåverkan förbättra förutsättningarna för sektorer att arbeta mer friktionsfritt med varandra och för människor att kunna röra sig mellan dem.

Bland annat behöver meritvärdet för erfarenheter utanför i syfte att stimulera till rörlighet mellan sektorer. I den förra forskningspolitiska propositionen togs några små steg åt det hållet i och med att kriterierna för att meritera sig till de sk meriteringstjänsterna inom akademin gjordes mer enhetliga. Det handlade om grundläggande och självklara principer som att låta tjänserna utlysas transparent och i internationell konkurrens.

Regeringen konstaterade då att den mobilitet som detta skulle leda till ”berikar forskningen och bidrar till att skapa mer dynamiska och pluralistiska forskningsmiljöer samt stärker arbetslivets kompetensförsörjning i stort”. Samtidigt gjordes väldigt lite för att rent faktiskt öka meritvärdet av erfarenheter utanför det egna universitetet.

Nu är det dags att i kommande forskningspolitiska proposition låta principerna för dessa meriteringstjänter dels omfatta alla forskartjänster inom akademin och inte bara en handfull särskilt utvalda tjänster, dels ge dem formell tyngd.

Det finns så många sätt för regeringen att bidra till att fantastiska skopgsbryn skapas vid våra akademiska miljlöer runt om i landet att de inte ryms i denna krönika. Om regeringen till fullo står för det synsätt som gavs uttryck i citatet ovan så borde det vara självklart att fortsätta på det inslagna spåret. Att uppmuntra att människor i sina yrkesverksamma liv bidrar till att knyta ihop olika sektorer.

Och i den andan vill jag önska min avgående vd Jonas Ekstrand varmt lycka till i hans modiga skifte från att framgångsrikt ha lett Sveriges branschförening för life science-industrin till att nu anta utmaningen som vd för Tyresta nationalpark! Jag är övertygad om att det ur denna mix av erfarenheter föds en del innovativa idéer.

Som sagt, det är i skogsbrynet det händer!

Mer om: Swedenbio
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

”Nu är vi ett fas III-bolag som är på god väg att nå marknaden”

Ascelias kontrastmedel med orphan drug-status prövas i fas III – Hoppas nå marknaden år 2022.

Cantargia genomför storemission

”Nu har vi kassan. Nu är det bara att fortsätta leverera”

Oväntad slutsats: kirurgi är effektivt även vid fetma sedan unga år

Kirurgisk behandling av fetma är lika effektivt för individer som utvecklat sjukdomen tidigt, som för dem som utvecklat fetma senare i livet, visar en studie från Göteborgs universitet.

Genterapi lovande mot ALS

Japan vill testa hiv-medicin mot corona

Cancer missas i primärvården

Primärvården är eftersatt och personalen får inte rätt förutsättningar för att upptäcka cancer. Det konstaterar Cancerfonden i en ny rapport.

Nyhetsbrev

IVF-födda barn har förhöjd risk att dö

Barn som tillkommit via provrörsbefruktning löper något högre risk att dö under sina första veckor i livet än barn som skapats på naturlig väg. Det visar en studie vid Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften Fertility and Sterility.

Arkiv

Jobb & Karriär
SDS rekryterar tung reg-expert

Förskrivning av opioider har inte ökat

Förskrivningen av opioider har inte ökat mellan 2006 och 2018, visar en rapport från Läkemedelsverket. Syftet med rapporten är att öka kunskapen om användningen av opioider och använda dem vid rätt tillfälle och på rätt sätt.

Corona-oro får svenskt bolag att lyfta

Brommabolaget får stororder från Asien på sin luftrenare. Linköpings universitetssjukhus och Karolinska institutet har bedrivit omfattade studier på bolagets teknologi som kan oskadliggöra virus redan i luften.

Ny studie kring medelhavskost och demens

1

Rapporten ger bilden av svensk life science

Här kan coronaviruset diagnostiseras i Sverige

Ny vd för Oasmia

Kommersiell milstolpe för Q-linea

Uppsalabolaget har ingått ett världsomspännande exklusivt partnerskap med Thermo Fisher för kommersialisering av företagets ledande produkt.

Jobb & Karriär
Chef lämnar Bonesupport

Jobb & Karriär
Ny vd på Obstecare

Piller med nålar gör inte ont

Biologiskt läkemedel i pillerform klarar fas I.

Swedish and Danish Life Science – are there still untapped synergies?

Jobb & Karriär
Hon tar plats på Inficure

Umeåbolag växer – Anställer forskare och flyttar till nya lokaler.

De misstänks ligga bakom nya coronaviruset

Myrkottar har coronavirus som är mycket lika nCoV-2019.

Nya mått på biologisk ålder kan förutsäga hälsorisker

Kinesiskt investmentbolag miljonsatsar i Umeåbolag

Cline får SME-status

”Syftet med EMA-certifieringen är att enklare och smidigare kunna påbörja kliniska studier och öka chanserna att ta rätt beslut redan från början”

Låg födelsevikt kan ge sämre kondition

Oklart om klimakteriet

Jobb & Karriär
Hon tar över på Bactiguard

Ny patentansökan för Arocell

Oasmia lanserar cancerläkemedel i tre länder

Jobb & Karriär
Ny chef på Nanexa

Jobb & Karriär
Hon blir nordisk-baltisk chef för Astra

Folkhälsa får eget radioprogram

Hallå där Per Ängquist…

Nässpray mot depression godkänd

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Överväger parallellnotering

Se alla Medlemsnytt

Milmed, en effektiv utmanare till Antihistaminer

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Live demo of ZEISS LSM 980 with Airyscan 2 in Malmö

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

ZEISS Hour Seminar

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vårt 100-årsjubileum

Om du är intresserad av "Live Cell Imaging in Different Technologies", är d...

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvand...

Med månadens ZEISS Quiz kan du testa dina kunskaper i mätteknik och fira vå...

Alitea-varumärket firar 40 år!

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Sänd till en kollega

0.125