23948sdkhjf

Utökat samarbete mellan Janssen och KI

Janssen och Karolinska institutet utvecklar sitt samarbete genom att samla ledande forskare och kliniker i syfte att hitta nya lösningar och utvärdera behandlingsmetoder.

Överenskommelsen bygger vidare på tidigare samarbeten och omfattar också nya forskningsområden. Det nya och utvidgade samarbetet fokuserar på flera områden, bland andra multipelt myelom, Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar, immunologi, samt vissa cancerformer som huvud-, hals-, urinblåse-, mag- och lungcancer.

Samarbetet kommer även i fortsättningen att genomföra observationsstudier inom nämnda områden, samt omsätta resultaten från forskningen för att utveckla nya behandlingsalternativ för svåra och komplexa sjukdomar.

– Janssen ser Sverige som ett viktigt nav för forskning, innovation och utveckling inom life science-området. Vårt nya forskningssamarbete med Karolinska institutet visar vårt gemensamma engagemang för att använda biologisk- och RWE-data kopplat till framsteg inom datavetenskap, för att förbättra hur vi kan upptäcka och utveckla nya banbrytande mediciner för patienter, säger Najat Khan, global chef för Janssen R&D strategy and operations i en kommentar.

Forskarlaget kommer att integrera omics-analyser (brett utbud av data-analyser) för att bättre kunna förutsäga patienternas risk inom multipelt myelom, Alzheimers sjukdom, immunologiska sjukdomar, demens samt huvud-, hals-, urin-blåse-, mag- och lungcancer. Syftet med samarbetet är att identifiera individer som har hög risk för att utveckla dessa komplexa sjukdomar och därför kunna initiera den bästa behandlingen i ett tidigare skede.

Janssen och Karolinska institutet har under flera år tillsammans arbetat för att förbättra hälsoutfallet genom insamling av hälsodata, ökat transparensen och förbättrat förståelsen och användningen av utfallsdata. Nyligen har forskarna studerat metodik inom observationsstudier, liksom hur patienter svarar på behandlingar i klinisk miljö för sjukdomar som prostatacancer, B-cellcancer, psoriasis, behandlingsresistent depression, pediatrisk depression och schizofreni.

– Det nya samarbetet är ett resultat av Sveriges starka historia inom klinisk forskning och utveckling, samverkan med sjukvården och unika befolkningsregister. Vi är glada över att kunna påskynda nya upptäckter inom forskningen och hitta nya effektiva behandlingsalternativ för patienter i ett stort vårdbehov, säger Berkeley Vincent, vd för Janssen i Norden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.1