23948sdkhjf

”Vi jobbar för att Vinnova ska fatta ett nytt beslut”

Helena Strigård, vd SwedenBio, kommenterar här det sjätte förslaget som organisationen lämnar till regeringen inför forskningspropositionen.

Vad handlar förslaget om?

– Den Nationella Plattformen för Life Science inkubation (NPLS) som bedrivits i projektform under två år har lagt grunden för samarbeten som är kritiska för inkubatorbolagens tillgång till nyckelkompetens och intelligent kapital. Vi, och alla de inblandade inkubatorerna, vill nu att plattformen permanentas och få förstärka resurser för att i ännu högre grad ge förutsättningar för inkubatorer att samarbeta. Resurserna ska också täcka en önskad ny funktion för plattformen, nämligen att kunna utgöra SamInvest och andra investerares motpart vid sökande efter inkubatorbolag att investera i, på samma sätt som UIC och SamInvest jobbar tillsammans i Linnéfonden (http://saminvest.se/sv/nyheter/ny-mikrofond-i-uppsala-150-miljoner-kronor-till-tillvaxtforetag).

Varför är det viktigt?

– Investerare och internationella kunder beskriver idag att det är svårt att få överblick över de svenska inkubatorbolagen som är spridda över landet. En mer samlad ingång behövs om vi inte ska tappa investeringsmöjligheter och chanser till värdefulla samarbeten mellan små, unga inkubatorbolag och större internationella bolag som kan fungera som en första kund. Dessutom är det så att för att inkubatorerna ska kunna ge sina bolag precis rätt expertis i rätt tid så behöver inkubatorernas samlade expertis vara sammankopplad. Alla kan omöjligt vara experter på allt, tack vare att diversiteten i vad våra inkubatorbolag tar fram är så bred.  

Tvärtemot den riktning vi vill se för svensk life science, med ökade samarbeten regioner och aktörer emellan, så väljer nu Vinnova att inte fortsätta finansiering till plattformen vilket betyder att den kommer att läggas ned helt om inte beslutet reverseras. Vi jobbar för att Vinnova ska fatta ett nytt beslut och har pekat ut möjlig finansiering i andra program och utlysningar, i och med att Vinnova själva har drabbats av en neddragning.

Om regeringen gör verklighet av detta förslag, vilken betydelse skulle det kunna ha för svensk life science? 

– Man kan vända på frågan. Om vi inte samlar oss och jobbar tillsammans så är loppet kört. Sverige kan inte hävda sig internationellt om vi inte samarbetar och här är ett exempel på när stöd från innovationssystemet kan göra verklig skillnad. Det går inte att dra undan mattan nu.

Läs hela förslaget här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094