23948sdkhjf

Affär: Läkemedelsbolagen går ihop

Karessa och Klaria går samman för att skapa ett fokuserat drug delivery-bolag.

Klarias och Karessas styrelser har beslutat om en gemensam fusionsplan enligt vilken bolagen har enats om att gå samman. Syftet med fusionen är att skapa en marknadsledande aktör inom utveckling av läkemedelskandidater som är baserade på innovativa drug delivery-system med tydliga konkurrensfördelar inom respektive terapiområden. Det skriver bolagen i ett pressmeddelande.

Fusionen kommer att implementeras genom att Karessa absorberas av Klaria. Sammanslagningen förutsätter bland annat godkännanden på extra bolagstämmor i de båda bolagen. Aktieägare i Klaria representerande mer än 37 procent av aktierna och rösterna och aktieägare i Karessa representerande mer än 47 procent av aktierna och rösterna har förbundit sig eller lämnat sin avsikt att rösta för fusionen på respektive kommande extra bolagsstämma.

Klaria och Karess har till viss del överlappande och samtidigt kompletterande verksamhetsområden och använder samma drug delivery-teknologiplattform. Som en konsekvens av detta finns synergier att vinna genom en sammanslagning uppger bolagen:

  • Eftersom Klaria och Karessa i nuläget använder sig av samma CMO och produktionstekikerna är mycket lika är synergierna inom tillverkning uppenbara.
  • Inom affärsutveckling har bolagen samma potentiella kundkrets bland läkemedelsbolag och bolagens gemensamma möjligheter att tillsammans nå fram till rätt samtalspartners inom relevanta läkemedelsbolag är större än om de agerar var för sig.
  • Då båda bolagen arbetar med samma plattform samtidigt som bolagens forskningsområden kompletterar varandra finns det synergier att hämta genom att fusionera de två bolagens forskningsaktiviteter och samla kompetensen på ett ställe.
  • Klaria och Karessa har idag överlappande organisationer och genom fusionen skapar Nya Klaria Pharma en tydligare, mer kostnadseffektiv och fokuserad organisation, inte minst genom samlade kompetenser.

– Med denna fusion skapar vi ett läkemedelsutvecklingsbolag som har en stark och diversifierad pipeline med sex läkemedelskandidater. Nya Klaria Pharma kan nu tilltala våra två viktigaste målgrupper, läkemedelsbolag och life science-fokuserade investerare, med ett klart och tydligt erbjudande. Vi är övertygade om att denna tydlighet kommer att resultera i bättre resultat för alla våra intressenter, säger Björn Littorin, ordförande i Klaria.

Vid genomförande av fusionen förväntas Björn Littorin, Anders Ardstål och Scott Boyer ingå i styrelsen och Scott Boyer, nuvarnade vd för Klaria, vara verkställande direktör för nya Klaria Pharma. 

Härutöver finns det i nuläget inte några beslut om väsentliga förändringar av bolagens anställda eller av den nuvarande organisationen och verksamheten, inklusive anställningsvillkoren och de platser där verksamheterna bedrivs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078