23948sdkhjf

Nanexa får utökat USA-patent

Nanexa får bredare skydd för drug delivery-plattformen Pharmashell.

Det amerikanska patentverket har godkänt en ansökan om utökat patent för Nanexas drug delivery-plattform Pharmashell. Det meddelade bolaget igår.

Nanexa har sedan tidigare ett patent på den amerikanska marknaden som godkändes tidigare i år. Nu har företaget ett utökat skydd som gäller själva produkten, tillverkningsmetoden samt ett flertal formuleringar för olika administrationssätt, som exempelvis parenteral injektion, inhalation och orala beredningar.

Bolaget har även ett beviljat patent i Japan sedan den 10 juni i år.

– Patentprocesser är olika snabba i olika länder och vi har ansökningar inne på alla större marknader i världen. När de blir godkända återstår att se. Processen från patentansökning till godkänt patent tar normalt sett väldigt många år, säger Nanexas vd David Westberg till MedTech Magazine.

Pharmashell är en drug delivery-plattform där en läkemedelssubstans omges av ett ”skal” med skräddarsydd löslighet, vilket ger en kontrollerad frisättning som kan hålla i flera månader. Skalet byggs upp atomlager för atomlager med tekniken atomic layer deposition, ALD, vilket gör det möjligt att med hög precision styra tjockleken och därmed även frisättningen av läkemedel.

Igår tisdag undertecknade Nanexa dessutom ett avtal – ett så kallat Material Transfer and Feasibility Agreement – med ett globalt, USA-baserat läkemedelsföretag vars moderbolag ligger i Japan. Där är målet att vidareutveckla en ny behandling som i dagsläget finns i tablettform till att bli en injicerbart läkemedel med en frisättning som sträcker sig över fyra veckor. Enligt avtalet ska Pharmashell utvärderas som potentiell plattform för detta.

Nanexa får en mindre ersättning i samband med utvärderingen men förhoppningen är att det ska leda till ett längre produktionsutvecklingsavtal.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109