23948sdkhjf

Orexo satsar på digitala terapier mot alkoholberoende

Orexo har förvärvat de amerikanska rättigheterna till vorvida som är en färdigutvecklad digital behandling mot beroende av alkohol, med vetenskapligt bevisad effekt.

Med ambitionen att bli ledande inom behandling av missbruk och beroende breddar Orexo sin portfölj ytterligare genom att förvärva rättigheterna i USA för den digitala terapin vorvida från bolaget GAIA. Denna nyhet följer på en tidigare affär i augusti då Orexo förvärvade de globala rättigheterna till ett projekt för utveckling av en terapi för behandling av opioidberoende från samma bolag.

Den digitala terapin vorvida är helautomatiserad och baseras på företagets egenutvecklade artificiella intelligensystem broca. Terapin har vetenskapligt bevisats kunna reducera bekymmersamma dryckesmönster hos vuxna med alkoholberoende. I en randomiserad kontrollerad studie med 608 vuxna med problematiskt alkoholintag fann forskarna att deltagarna i behandlingsgruppen med vorvida signifikant minskade sin dagliga alkoholkonsumtion under tre och sex månader, med signifikant effektstorlek. Dessutom rapporterade användarna av vorvida färre dagar av berusningsdrickande och fylleri jämfört med kontrollgruppen samtidigt som acceptansen och användningsgraden av vorvida var hög.

– Vi är glada att kunna utöka vårt partnerskap med GAIA och stolta över att Orexo även kan adressera alkoholberoende, en annan stor beroendekris. Vi ser ett stort behov inom behandling av alkoholberoende och är imponerade av de kliniska effekter som vorvida kan erbjuda patienterna. Vi gör nu en satsning inom området digitala terapier genom att bygga upp en portfölj av produkter som jag förväntar mig kommer att bli en ansenlig affär för Orexo på medellång sikt. Samtidigt som vi kommer att investera för att öka vår förmåga inom det digitala området kommer vi givetvis också att utnyttja vår framgångsrika kommersiella infrastruktur för att göra våra digitala behandlingar till en succé i USA, säger Nikolaj Sørensen, vd och koncernchef för Orexo i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188