23948sdkhjf

Farligast med hjärtinfarkt i Norrbotten

Stor skillnad i risken att dö mellan länen – Skillnaden ökar.

Den som bor i Norrbotten löper en dubbelt så stor risk (103 procent högre) att dö i hjärtinfarkt än en person som bor i Stockholm. Det visar en kartläggning som genomförts av Hjärt-Lungfonden.

– Det här är en oroväckande utveckling. Tack vare Hjärt-Lungfondens största forskningssatsning Scapis vet vi att människor som bor i områden med låg socioekonomisk status löper betydligt större risk för hjärt-kärlsjukdom. Mer forskning krävs för att förstå varför skillnaderna ökar och utveckla behandlingar som motverkar dem, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Tack vare forskning som bidragit med livsstilsråd och förbättrade behandlingar har dödligheten i hjärtinfarkt mer än halverats de senaste tio åren – från 149 av 100 000 svenskar år 2008 till 73 av 100 000 år 2018. Ändå är det fortfarande en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige.

Skillnaden i risken att dö av hjärtinfarkt skiljer sig mycket mellan länen. För tio år sedan var risken att dö 43 procent högre för en person som bor i Norrbotten än i Stockholm. Idag är den 103 procent högre. Stockholm är det svenska län där risken att dö är lägst.

– Svensk akutvård håller världsklass, och det är glädjande att antalet hjärtinfarkter minskar. Nästa steg för forskningen blir att utveckla mer individanpassade behandlingar och förutsäga vem som kommer att drabbas, säger

Läs också: Hjärt-lungfonden stöder covidforskning
Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Förra året delade Hjärt-Lungfonden ut rekordbeloppet 351 miljoner kronor till forskning om hjärt- och lungsjukdomar.

Symptomen vid hjärtinfarkt kan variera väldigt mycket, särskilt mellan män och kvinnor. Här är de vanligaste:

1. Tryckande eller sprängande smärta mitt i bröstet.
2. Smärta som strålar ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg.
3. Stark trötthet och orkeslöshet.
4. Illamående, kallsvett och yrsel.
5. Andnöd och ångest.

(Källa: Hjärt-Lungfonden)

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078