23948sdkhjf

Billigare och tidigare upptäckt av cancer

Tjugo biomarkörer i stället för en. Ett blod- eller urinprov i stället för biopsi eller röntgen. Och AI som bedömer. Så ska Elypta möjliggöra tidigare diagnostik av cancer.

Årets startupbolag i den prestigefyllda innovationstävlingen Serendipity Challenge och vinnare i företagskategorin i Nordic Life Science Award – det är bara några av utmärkelserna som det svenska bolaget Elypta kammat hem senaste åren.

Metoder för tidig upptäckt av tumörer är ytterst angeläget för bättre resultat av cancerbehandlingar. Dagens metoder, som bilddiagnostik och biopsier, är inte lämpliga för kostnadseffektiv och regelbunden övervakning av patienter. Svenska Elypta utvecklar en ny typ metod för upptäckt och diagnostisering genom blod- och urinprov – de första i sitt slag baserade på förändringar i metabolism och med bred potential inom cancer.

Bolagets teknikplattform möjliggör tidigare upptäckt av olika typer av cancer genom att mäta ett 20-tal biomarkörer som utgörs av metaboliter i blod- och urinprov. Plattformen utnyttjar maskininlärningsalgoritmer för att generera ett svar kopplat till specifika signaturer vid cancer. Blod- och urintest är säkert för patienten och enkelt för sjukvården. Resultatet blir en mer kostnads- och tidseffektiv metod än biopsier och datortomografier som används idag.

Analyserna som sker med hjälp av AI har i kliniska studier haft 100% träffsäkerhet vid analys av både blod och urin. Elypta har ett brett utvecklingsprogram inom flera cancerformer. Den första applikation av produkten är tidigare upptäckt av återkommande njurcancer där kliniska studier på 2 000 patienter genomförs.

Under New Horizons in Biologics & Bioprocessing på Stockholm Waterfron den 17:e december berättar Francesco Gatto, medgrundare och forskningschef på Elypta, om bolagets teknikplattform och den första applikationen av produkten som framgångsrikt kan upptäcka återfall av njurcancer efter operation.

Francesco Gatto utsågs förra året till ett synnerligen lovande namn då han hamnade på ansedda MIT Technology reviews årliga lista över unga forskare vars innovationer bedöms kunna ha stor påverkan under kommande decennier.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094