23948sdkhjf

Får fängelsestraff för Crispr-bebisar

Tre års fängelse och böter blir forskaren He Jiankuis straff för sitt arbete med att ta fram världens första genmodifierade bebisar.

Det var i november 2018 som He Jiankui, som då arbetade vid Southern University of Science and Technology, Sustech, gav upphov till rubriker världen över med sitt meddelande om att hans arbete givit upphov till världens första genmodifierade mänskliga bebisar. Det rörde sig om ett par tvillingflickor som tilldelats smeknamnen Lulu och Nana. Med hjälp av genmodifieringsmetoden Crispr-Cas 9 har de fått en genvariation som ska skydda dem, deras barn, barnbarn och kommande generationer från att kunna bli smittade med hiv. Efter tvillingarna ska även ett tredje barn med samma modifiering ha fötts.

Forskare över hela världen rasade och menade att kunskapen om genmodifiering idag är för liten för att behandla mänskliga barn och att He Jiankuis verksamhet var oetisk.

En domstol i Shenzhen, Kina, har nu dömt He Jiankui till tre års fängelse samt tre miljoner kinesiska yuan, motsvarande cirka fyra miljoner svenska kronor, i böter. Även kollegorna Zhang Renli och Qin Jinzhou har tilldelats straff för sin inblandning. Zhang Renli dömdes till två års fängelse samt en miljon yuan, motsvarande 1,35 miljoner kronor, i böter. Qin Jinzhou ska sitta av 18 månader i fängelset samt böta 500 000 yuan, vilket motsvarar cirka 670 000 kronor.

Alla tre ska dessutom vara förbjudna att någonsin arbeta med mänsklig reproduktion igen.

Enligt domen har He Jiankui och hans kollegor förfalskat etiska dokument samt lurat läkare att implantera genmodifierade embryon i två kvinnor. Det framgick också att syftet med arbetet främst var att tjäna pengar. Det rapporterar Xinhua, en nyhetsbyrå som ägs av den kinesiska staten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109