23948sdkhjf

Framtidens laboratorium i fokus på fackmässan Analytica

Messe München laddar för att återigen ta emot världens laboratoriebransch

Den 31 mars är det återigen dags för den fyra dagar långa världsledande mässan för analys, laboratorieteknik och bioteknik på Messe München. Den internationella fackmässan Analytica, som går av stapeln i München vartannat år, är idag den största plattformen för alla som vill möta branschen, informera sig om det senaste och också göra affärer

– Det är hit besökarna kommer för att möta framtiden inom branschen, berättar Marion Freitag som är senior projektledare på Tysk-Svenska Handelskammaren som representerar Messe München i Sverige.

Analysteknologi och batteriforskning

I 2020 års upplaga av Analytica är det bland annat fokus på digitaliseringen av laboratorievärlden.

– Digitalisering är ju en megatrend och en pågående utmaning även för laboratoriebranschen. Mässan har återspeglat och bevakat denna trend i flera år och på kommande Analytica läggs nu ännu mer fokus på detta tema.

­– I hall B2 finns till exempel ett specialområde för utställare att presentera sina lösningar för den digitala transformationen. Här får besökarna med hjälp av VR-glasögon möjlighet att uppleva morgondagens labb redan idag.  

Foto: Messe München

Ett annat hett tema är framtidens batterier. Forskare över hela världen arbetar med att få fram kraftfulla batterier för energirevolutionen.

I dag används litiumjonbatterier i elbilar, smartphones och många andra mobila enheter. Ändå har de olika nackdelar, från tvivelaktiga ingredienser som kobolt till brandfarlighet och självutsläpp. På Analytica-mässan väljer man därför att fokusera på det senaste inom analysteknologi, metoder för batteriforskning och framtidens nya enheter.

Populära Live Labs

Utställarnas verksamheter kombineras med ”Analytica Conference” som är en konferens med högaktuella ämnen inom forskning och vetenskap. Därutöver erbjuder Analytica specialshower, Live Labs, forum och fokusdagar.

– Framförallt mässans så kallade Live Labs är mycket populära bland besökarna.

Det är små laboratorier som har byggts upp mitt i mässhallarna för att kunna presentera den senaste tekniken live och hands-on, berättar Marion Freitag.

Foto: Messe München

Med sina 18 hallar och det stora utomhusområdet är Messe München ett av världens största mässbolag. Analytica med sina fyra utställningsområden fördelas på fem av Münchens mässhallar: Analys och kvalitetskontroll finns i hallarna A1 och A2; bioteknik, Life Sciences och diagnostik i A3 och laboratorieteknik i B1 och B2.

– På Analytica träffas industrins alla globala aktörer. Det är forskare, experter och ledande företag från hela världen. Hälften av utställarna är internationella aktörer och 40 procent av besökarna är internationella gäster.

– Hela marknaden återspeglas på Analytica, avslutar Marion Freitag.

Svenska utställare

Bland de svenska utställarna i årets upplaga av mässan i München återfinns: Kromasil by Nouryon, Biolin Scientific, Biotage, Biotech och Cobolt.

Källa: Tysk-Svenska Handelskammaren

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078