23948sdkhjf

Krönika: Welcome to the Circus

| Av Johan Strömquist | Tipsa redaktionen

"Alla" är där - JP Morgan-veckan i San Francisco är navet för investeringar, industrirepresentanter och forskning. Här ger Johan Strömquist, VD för NDA Group, sin syn på veckan och tipsar om hur du får ut mest av veckan.

Inledningen på året kännetecknas, för mig såsom för många andra i vår bransch, av frenetiskt nätverkande och möten med industrirepresentanter från världens alla hörn. Det är inte för inte JP Morgan-veckan i San Francisco kallas för ”The Circus”. Alla som vill synas och höras i läkemedelsindustrin vet att detta är tillfället då alla aktörer finns samlade på en och samma plats.

Tiotusentals människor flockas och gator, torg, ja, till och med klädbutiker, fylls av dräkt- och kostymklädda kvinnor och män böjda över prospekt, diskuterandes forskning och investering.

Norden i världen

Intressant nog är vårt nordiska ekosystem väl representerat under veckan, trots att evenemangen som pågår där sker på andra sidan jorden. Det går inte en dag utan att jag träffar Svenska eller andra nordiska bröder och systrar i vimlet, där för att visa upp nordisk innovation och attrahera internationella investeringar. Behovet av att komma ut, andas den internationella friskluften, hitta inspiration, bygga kontakter och kanske till och med nå nästa finansieringsstolpe är alla uppenbara drivkrafter.

Som en av de Svenska branschkollegorna berättade:

Jag läste för inte så länge sedan en marknadsanalys av någon av byråerna i Sverige kring ett av våra svenska biotechbolag. De beskrev hur stor marknaden var i Sverige och vad företaget därmed hade för potential. Snacka om att missa poängen!”

Vad denna kollega avsåg är förstås att antalet läkemedelsutvecklande företag som betraktar ett enskilt land som sin marknad kan räknas på den figurativa fläktreparatörens högra hand. Vår marknad är global – full stop.

Men det är inte bara patienter och läkare som återfinns över hela världen; i allt högre grad är det bortom det egna landets, och till och med Europas, gränser som kapitalet hägrar. Den starkaste finansmarknaden, räknat i börsvärde, private equity och family offices – det vill säga i princip allt väsentligt – är förstås den amerikanska. Det kinesiska intresset av att investera internationellt i innovation - fintech och intressant nog förstås även biotech - har dock katalyserats de senaste åren av den kinesiska regeringens omkalibrering från fastigheter och turism till innovation och hightech-industrier.

Detta märks på JPM.

Det är därmed inte konstigt att så många nordiska företag väljer att synas och höras här.

Det är en pilgrimsfärd – detta är läkemdelsutvecklingens Mecka.”

Visst, det kostar en slant att presentera men jag publicerar streamen på vår hemsida och det faktum att vi är här visar nivån på vår ambition.”

Olika motivationer i samma generella riktning – vi finns, vi har något att komma med och vi vågar visa upp oss på världens största scen. Nordiskt mod som behövs för att hela tiden höja ribban för vår innovation och konkurrenskraft.

Hur gör man?

Det är dock inte alltid ett lätt steg att ta. Var börjar man? Hur får man i alla fall tillbaka pengarna (veckan är notoriskt kostsam)?

Mitt tips till företaget som ännu inte slängt sig ut i vimlet kring Union Square är att börja enkelt och att sätta förväntningarna på rätt nivå. Tänk så här:

  • JPM är inte platsen där man dyker upp och plötsligt landar en stor investering. Här börjar du grunda för långsiktiga investerarrelationer eller bygger på existerande för att på längre sikt skapa ett bra underlag för din verksamhet.

  • JPM är en utmärkt plats för promotion. Har ni nyheter att släppa i början på året? Gör det under JPM. Håller ni en presentation på någon av de många konferenserna? Annonsera detta och lägg upp presentationen på er hemsida. Skapa uppmärksamhet kring er närvaro för att få ut värde bortom veckan själv.

  • Ta hjälp av kontakter som redan varit där. Med över 100 nätverksmottagningar under veckan och många olika konferenser att delta på är det ovärderligt att prata med någon som varit där förut. Jag hade själv aldrig fått ut så mycket av min första vecka om jag inte först pratat med en branschkollega och tagit del av hans erfarenhet.

  • Utnyttja att alla är där. Varje minut som inte spenderas i samtal med någon person du inte kan träffa där hemma är missad potential. Nätverka, nätverka, nätverka är det som gäller. Här kan andra personers nätverk återigen hjälpa dig – se till att bli introducerad och våga kliva fram och säga hej. Även när du inte har chansen att träffa just de personer du önskar träffa, se till att prata med dem du kan träffa.

Kritiskt med kontaktytor

I Sverige har vi dessutom den eminenta fördelen att vi har en mycket aktiv branschorganisation som naturligt nog arbetar med att bana väg för Svensk innovation. Swedenbios internationella kontaktskapande är en självklar del i deras arbete med att arbeta för att stärka medlemsföretagens ställning på världsmarknaden och skapa en bredare samverkan.

Detta arbete kommer bli allt mer kritiskt ju mer beroende vi blir av internationellt kapital för att ge bränsle till vår svenska innovationsmotor – och ju bättre arbetet går, desto bättre kommer vi bli på att borra efter detta bränsle.

Genom samarbeten med branschorganisationer i andra regioner, genom kontaktförmedlande och genom att de själva drar en internationell publik till nordiska arrangemang skapas en trifecta av möjliggörande resurser som är få länder förunnat. Dra nytta av det när du börjar planera inför JPM-veckan 2021.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Life Science Sweden tar sommarledigt

Vi på redaktionen går på semester och är tillbaka den 3 augusti. Vi hoppas att ni får en riktigt trevlig sommar! 

Rekordmånga läser Life Science Sweden

Intresset för tidningen har ökat kraftigt. Under våren har antalet besökare tredubblats.

Jobb & karriär
Flera förändringar i Oncopeptides ledning

Rockad och nyrekrytering karaktäriserar bolagets tillsättning av ny vd samt forskningschef.

Regeringen tillsätter coronakommission

Finans
Lipigons nyemission övertecknad

Nyhetsbrev

Studie: Fler skulle kunna vara immuna mot covid-19

Preliminära resultat pekar på att fler kan vara immuna mot covid-19, även om de fått negativt antikroppssvar.

Arkiv

Gileads besked – så mycket kommer remdesivir kosta

Priset för att behandla en covid-19-patient med remdesvir landar på 21 800 kronor. – Det är lite lägre än vad jag trodde, säger Anders Sönnerborg till Life Science Sweden.

2

Krönika
Torgny Fornstedt: Analytisk kemi måste hitta tillbaka till sina rötter

Det behövs fler kunniga analytiska kemister både på universiteten och inom industrin, skriver Torgny Fornstedt i en krönika.

Keminyheter
Sverige vill ha en EU-gemensam kemikaliestrategi

Lovande resultat för oral terapi vid atopiskt eksem

Jobb & karriär
Mattias Bergqvist ny ledamot i Scandinavian CRO

2

Ledare
Samuel Lagercrantz: Bergström bra val som vaccinsamordnare

Valet av Richard Bergström som vaccinsamordnare för covid-19 är glädjande, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz i en kommentar till gårdagens besked.

Atrogi får anslag för fetmaforskning

Forskningsföretaget Atrogi har fått ett anslag från Eurostar för utveckling av en substans mot fetma.

LSS in English
Marie Gårdmark: Do EMA and FDA talk to each other?

Of course they do! The collaboration started already in 2003, writes Marie Gårdmark in a column.

Remdesivir på väg mot EU-godkännande

Det europeiska läkemedelsverket EMA:s vetenskapliga kommitté rekommenderar remdesivir för godkännande för behandling av covid-19.

Finans
Aegirbio debuterar på Nasdaq First North

Stor genomslagskraft för immunterapi i Sverige

Internationell uppståndelse kring Tegnells sommarprat

Utländska medier har uppmärksammat Anders Tegnells uttalande där han beskriver andra länders agerande kring coronapandemin som ”galenskap”.

Keminyheter
Rötter och grenar blir vårdkläder

2

Tom Britton: ”Nivån för flockimmunitet är lägre än vad vi trott”

Nya matematiska modeller pekar på att flockimmunitetsnivån är kraftigt lägre än vad man tidigare trott, och att immuniteten i dagsläget spelar en större roll, enligt en ny rapport.

Vitalis blir digital konferens

Jobb & karriär
Maja Johansson blir chef för nya vaccinanläggningen i Umeå

Sedan en månad tillbaka är Maja Johansson ny site manager för Diamyd Medicals nya tillverkningsenhet i Umeå.

Remdesivir ges till barn med covid-19 i ny studie

Finans
Avgiften för klinisk läkemedelsprövning ökar med 250 procent

Ansökningsavgiften för kliniska prövningar höjs från 50 000 kronor till 123 000–148 000 kronor till följd av en ny EU-förordning, enligt rapport från Läkemedelsverket.

Selectimmune rekryterar ny vd

Tillväxtanalys ska bevaka life-science industrins utveckling

Vinnova stödjer KTH:s testkit för antikroppar mot covid-19

Jobb & karriär
Abigo nyanställer

Elektas vd avgår med omedelbar verkan

Ansiktsmask krävs för covidskydd enligt Science-artikel

Jobb & karriär
Cellavision tappar vd

Keminyheter
Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

1

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & karriär
Micropos får ny vd

Se alla Medlemsnytt

Cobra signs supply agreement with AstraZeneca

Ny medarbetare till PharmaRelations i Norge

PharmaRelations stärker upp med ny konsultchef

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Sänd till en kollega

0.125