23948sdkhjf

Follicum får Vinnovapengar - gör analyser på MAX IV

Ska bland annat göra analyser på MAX IV. Projektet syftar till att bredda kunskapen för att utveckla en peptid-baserad behandling av diabetes.

Follicum har fått sin ansökan till Vinnova för studier av FOL-peptiders inbindning till recptorer på pankreas-celler beviljad. Follicum är koordinator för projektet, där även Lunds universitet och SARomics Biostructures ingår. Delar av projektet omfattar avancerade analyser på MAX IV i Lund.

Ansökan har lämnats in inom ramen för Vinnovas utlysning för "Industriella Pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur”. Det bevljade bidraget om 500 000 kronor löper över 1,5 år med början 1 februari 2020 och syftar till att bredda kunskapen inom Bolagets projekt för att utveckla en peptid-baserad behandling av diabetes.

Follicum ska, tillsammans med övriga parter, studera peptidernas inbindning till de ytreceptorer/targets på pankreasceller som Follicum tidigare identifierat samt utvärdera på vilket sätt inbindningen resulterar i en ökning av insulinsekretionen, samtidigt som pankreascellerna skyddas och bevaras.

– Vi är mycket nöjda och glada för beskedet att vår ansökan har beviljats och vi ser fram emot att nu med ytterligare bredd kunna utveckla vår läkemedelskandidat inom diabetes. Resultaten från det kommande samarbetet kan ge värdefull information om våra peptiders verkningsmekaninsm. Deltagarna i samarbetet är välrenommerade och ledande inom sina respektive forskningsområden, och vi ser en stor fördel i vår geografiska närhet till MAX IV där avancerade analyser inom projektet planeras genomföras, säger Follicums vd Jan Alenfall i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063