23948sdkhjf

Corona ett globalt nödläge

Spridningen till olika länder har fått WHO att klassa coronaviruset från Wuhan som ett internationellt hot mot människors hälsa.

Efter sitt andra krismöte om coronaviruset 2019-nCoV har världshälsoorganisationen WHO beslutat att benämna utbrottet som ett globalt nödläge (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC).

– Det är en signal till världens länder att samarbeta extra mycket och att samla resurser för att gemensamt begränsa utbrottet. WHO framhåller speciellt vikten av att stödja länder med svaga hälsosystem säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, på myndighetens hemsida.

– För Sveriges del innebär beskedet att Sverige ska fortsätta det arbete som pågår med att identifiera och hantera misstänkta fall för att minska risken för smitta, och fortsätta det internationella samarbetet. Sverige kan ha en viktig roll i WHO:s önskan att stödja länder som har svaga hälsosystem, tillägger han.

WHO har lanserat sju tillfälliga rekommendationer om hur utbrottet ska begränsas.

Samtidigt som dessa rekommendationer släpptes uppmanade WHO även till att undvika åtgärder som skulle skada handel och resande.

Risken för smittspridning i Sverige bedöms som låg, men enstaka fall väntas, enligt Folkhälsomyndigheten.

Igår, den 30 januari, lanserade den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC sin senaste sammanställning av utbrottet med 2019-nCoV. Enligt den har mer än 7800 fall av det nya viruset diagnostiserats och 170 personer har avlidit med infektionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078