23948sdkhjf

Ny patentansökan för Arocell

En ny patentansökan har lämnats in angående användningen av immunoanalysen av Tymidinkinas 1, TK1, för att möjliggöra mer exakta prognoser hos prostatacancerpatienter.

Patentet bygger på forskning utfört tillsammans med Tammerfors Universitetet. I studien som patentansökan bygger på, var TK1 proteinnivåer analyserade med Arocell TK 210 ELISA i serumprover som samlats in från patienter med nydiagnostiserad prostatacancer. I studien har sjukdomsomfattningen och hastigheten av sjukdomsprogression jämförts under en 10 års period. Studien genomfördes i samarbete med Prostate research center vid Tammerfors universitetssjukhus och samordnades av professor Teemu Murtola vid Pharmacoepidemiology and chemoprevention of urological cancer research group.

– TK1 halten i serum förutspådde överlevnad efter en prostatacancerdiagnos, vilket visar ett oberoende prediktivt värde över etablerade kliniska riskfaktorer. Om denna biomarkör bekräftas i ytterligare och större studier kan den införlivas i prostatacancerriskstratifiering vid val av optimal behandlings- och övervakningsschema, säger professor Teemu Murtola i en kommentar.

Det finns ett erkänt behov av bättre prognostiska verktyg inom prostatacancer. För många män kommer sjukdomen att ta en godartad kurs och därför finns det ett behov av att undvika överbehandling av dessa patienter samtidigt som man får en mer exakt övervakning av dem med aktiv sjukdom. Detta är särskilt viktigt med tillkomsten av nya och effektivare terapier för prostatacancer.

– Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna hos män och detta patent stärker Arocells position som utvecklare av nya metoder för analyser av biomarkörer för övervakning av cancer. Patentet stärker vår position och ökar Arocells attraktionskraft som affärspartner. Vi kommer att fortsätta att utveckla vår patentportfölj för att ytterligare utöka våra affärsmöjligheter, säger Michael Brobjer, vd AroCell.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079