23948sdkhjf

Kinesiskt investmentbolag miljonsatsar i Umeåbolag

Det kinesiska investmentbolaget Ivy Capital investerar nu närmare 30 miljoner kronor i Umeåbaserade Betagenon.

– Den här investeringen är väldigt viktig för oss och utvecklingen av vår produkt. Vi hoppas få fram ett läkemedel mot stora folksjukdomar, säger Thomas Edlund, medgrundare och vd på Betagenon.

Betagenon har identifierat en enzymaktivator som är ämnad som en läkemedelskandidat för en rad olika livsstils- och ålderssjukdomar, till exempel diabetes och hjärtsvikt. Nu har det kinesiska investmentbolaget Ivy Capital gått in med 28,5 miljoner kronor i Betagenon för att stötta den kliniska utvecklingen av läkemedlet.

– Det här kommer att underlätta och snabba på utvecklingen av ett globalt läkemedel mot många stora folksjukdomar. Vi kommer även att kunna dra nytta av Ivy Capitals nätverk inom den kinesiska bioteknik- och läkemedelsindustrin, säger Thomas Edlund.

Många av de goda hälsoeffekterna av träning samt ett begränsat kaloriintag beror på att energinivån minskar i våra celler, vilket aktiverar enzymet AMPK. En aktivering av AMPK stimulerar i sin tur upptag och förbränning av socker och fett, vilket återställer energinivån i cellerna. Ett ökat upptag och förbränning av socker har uppenbara fördelar vid fetma, diabetes och andra metabola störningar och sjukdomar.

– Träning och aktivering av enzymet AMPK har även positiva effekter på hjärtat och blodkärlen, något som ökar blodflödet i kroppen. Det i sin tur ökar tillgången av socker, fett och syre i olika vävnader och organ vilket leder till högre förbränning. Detta har positiva effekter på olika hjärt-kärlsjukdomar, säger Thomas Edlund.

– En AMPK-aktivering signalerar också till cellen att sluta växa eller dela sig och istället städa upp, återanvända och reparera olika komponenter – och det minskar tillväxten av vissa cancerceller.

En direkt aktivering av AMPK – med hjälp av kemiska substanser – skulle därför kunna förväntas likna träning och ge positiva effekter på många livsstils- och åldersrelaterade sjukdomar.

Det Betagenon har identifierat är en unik AMPK-aktivator – O304. I olika djurmodeller liknar behandling med O304 de positiva effekterna som ges av träning när det gäller fetma, diabetes, hjärtkärl samt en rad andra tillstånd. O304 har genomgått kliniska fas 1- och fas 2-prövningar samt toxikologiska studier i djur under lång tid utan biverkningar.

– Detta visar att vi leder den globala kliniska och kommersiella utvecklingen av AMPK-aktivatorer, säger Thomas Edlund och tillägger:

– Dessutom har vi nyligen utvecklat en ny O304-variant – O304X – som tas upp mycket bättre i blodet än grundsubstansen O304. Det öppnar nya möjligheter för behandling av en rad sjukdomar.

Investeringen från kinesiska Ivy Capital kommer användas till att starta den initiala testningen av O304X i människa och för att planera för kliniska fas 2-studier av O304X när det gäller hjärtsvikt och diabetisk njursjukdom.

Betagenon har fått anslag från EU:s Horizon 2020-program och är en del av communityn kopplad till Umeå Biotech Incubator.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11