23948sdkhjf

De misstänks ligga bakom nya coronaviruset

Myrkottar har coronavirus som är mycket lika nCoV-2019.

Myrkottar är det djur som förekommer allra mest i illegal djurhandel i Asien, och möjligtvis även i hela världen. Detta trots att djuret är fridlyst och vissa arter av myrkottar är utrotningshotade.

I Kina säljs myrkottar främst för användning i traditionell kinesisk medicin men samtidigt anses deras kött vara en delikatess.

Myrkottar kan bli infekterade med en typ av coronavirus vars gener överensstämmer till 99 procent med viruset nCoV-2019, som ligger bakom det pågående utbrottet som upptäcktes i Wuhan, Kina, i december. Det rapporterade forskare från South China Agricultural University i kinesiska Guangzhou förra veckan. En vetenskaplig artikel, med mer information om myrkottarnas virus ska publiceras inom kort.

Även om inget har bevisats ännu så har den genetiska likheten till nCoV-2019 väckt misstanken om att viruset bakom det pågående utbrottet kommer från myrkottar. Teorin är nu att viruset har sitt ursprung hos fladdermöss och att det gått via myrkottar till människor. Världen inväntar dock en publicering av forskningsresultaten innan några slutsatser kan dras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078