23948sdkhjf

Här kan coronaviruset diagnostiseras i Sverige

Sammanlagt åtta klinisk mikrobiologiska laboratorier utöver Folkhälsomyndighetens kommer att ha kapacitet att diagnostisera det nya coronaviruset.

Fler laboratorier i landet kan snabbt och säkert utföra analyser av det nya coronaviruset 2019-nCoV. Folkhälsomyndighetens kliniska mikrobiologiska laboratorium har haft diagnostik för det nya viruset på plats sedan mitten av januari. Hittills har cirka 150 prover analyserats på uppdrag av hälso- och sjukvården. Alla har varit negativa utom ett fall. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsidan.

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med de klinisk mikrobiologiska laboratorierna fört en dialog och hållit möten om möjligheterna att etablera egen klinisk diagnostik av viruset för prover från i första hand sin egen region. Med all sannolikhet kommer utbrottet i Kina att pågå under en längre tid, och infekterade personer kan komma till Sverige.

– Det var därför önskvärt med en utökad analyskapacitet över landet, inte minst för att korta tiderna för transport av patientprover men också för att det är önskvärt att regionerna själva har kapacitet och beredskap att utföra diagnostik, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Sammanlagt åtta klinisk mikrobiologiska laboratorier utöver Folkhälsomyndighetens kommer att ha kapacitet att diagnostisera det nya coronaviruset: Umeå, Uppsala, Örebro, Skövde, Halmstad, Lund, Stockholm och Göteborg. Göteborg har redan börjat analysera, Stockholm börjar inom kort och övriga är också på gång.

Risken att smittan skulle börja spridas i det svenska samhället är mycket låg, enligt Folkhälsomyndighetens senaste riskanalys, men det är samtidigt viktigt att ha beredskap för ett scenario där en större mängd analyser än i dag kan behöva utföras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096