23948sdkhjf

Ny studie kring medelhavskost och demens

Kan så kallad medelhavskost och träning bromsa insjuknande i demens för äldre med typ 2-diabetes? Det ska en världsunik studie som nu påbörjas vid Umeå och Uppsala universitet ge svar på.

– Det finns en hel del som talar för att kost, träning och modern diabetesbehandling kan påverka utvecklingen av demens, men det saknas evidensbaserad forskning på området. Den här studien blir den första i sitt slag i världen, säger Olov Rolandsson, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet och huvudansvarig för studien.

Personer med typ 2-diabetes löper större risk att utveckla demenssjukdomar, jämfört med personer utan diabetes. Om personen dessutom redan har en mild minnesstörning, ökar risken ytterligare. Forskning pekar på att den förhöjda risken hänger samman med en kombination av höga nivåer för blodsocker, blodfetter och blodtryck samt låg fysisk aktivitetsnivå och övervikt.

Det talar för att risken att utveckla demens går att påverka genom att förändra dessa faktorer, bland annat via ändrad livsstil med kost och träning och en optimerad diabetesbehandling. Hittills har dock inga studier gjorts på människor som har förändrat sin livsstil och kost, vilket den nya studien i Uppsala och Umeå råder bot på.

I studien kommer personer över 65 år med typ 2-diabetes och mild minnesstörning, att under ett års tid äta medelhavskost, genomgå ett individualiserat program för ökad fysisk aktivitet samt få optimerad behandling med läkemedel mot blodsocker, blodfetter och högt blodtryck. Gruppen får också utbildning i medelhavskost av en dietist. Kosten innehåller mycket grönsaker, nötter, olivolja, rotsaker, en hel del fisk, en del fullkornsprodukter, men bara sparsamt med kött och mejeriprodukter samt i princip inget socker alls. Deltagarna kommer regelbundet att få nötter och olivolja gratis hemskickade.

Gruppen jämförs med en kontrollgrupp som får vanlig information om behandling av sin typ 2-diabetes. Personerna i studien anmäler sig frivilligt, och lottas sedan till antingen försöksgruppen eller kontrollgruppen.

Till att börja med görs en pilotstudie med 80 deltagare i Umeå och Uppsala. Om den faller väl ut, blir det sedan en fullskalestudie som man kommer att söka 1700 frivilliga deltagare till i hela landet.

– Om studien visar att symtomen på utveckling av demens skiljer sig mellan grupperna, kan det på sikt innebära att rekommendationerna för behandling av typ 2-diabetes och minnesstörning ändras, säger Mats Martinell, forskare vid Uppsala universitet.

Pilotstudien inleds den här veckan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109