23948sdkhjf

Förskrivning av opioider har inte ökat

Förskrivningen av opioider har inte ökat mellan 2006 och 2018, visar en rapport från Läkemedelsverket. Syftet med rapporten är att öka kunskapen om användningen av opioider och använda dem vid rätt tillfälle och på rätt sätt.

Efter en operation kan patienten behöva opioider för att stilla smärtan. Men det är viktigt att opioider ges med försiktighet för att minska risken för att patienten utvecklar beroende.

Läkemedelsverket har kartlagt nyförskrivningen av opioider. Rapporten visar bland annat att läkemedel som innehåller både kodein och paracetamol står för mer än hälften av alla första uttag som hämtas ut på recept. Under samma period har förskrivningen av tramadol minskat, samtidigt som förskrivningen av oxikodon ökat i motsvarande grad.

– Den här rapporten handlar om den lagliga förskrivningen av opioider. Samtidigt vet vi att det finns en betydande illegal införsel av till exempel tramadol. I en kommande rapport tittar vi närmare på om långtidsanvändning eller beroende har ökat hos dem som fått opioider utskrivna, säger Carola Bardage, Läkemedelsverket.

Rapporten omfattar drygt 600 000 vuxna, undantaget personer med diagnostiserad cancer, som hämtat ut ett recept på opioider. Läkemedelsverket har undersökt den medicinska orsaken till förskrivning av opioider och har funnit att opioider till stor del skrivs ut mot kortvarig smärta efter operation och som smärtlindring vid frakturer.

Den uppföljande rapporten ska vara klar under senare delen av våren 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094