23948sdkhjf

IVF-födda barn har förhöjd risk att dö

Barn som tillkommit via provrörsbefruktning löper något högre risk att dö under sina första veckor i livet än barn som skapats på naturlig väg. Det visar en studie vid Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften Fertility and Sterility.

Allt fler kvinnor söker hjälp för att bli gravida och andelen graviditeter som möjliggjorts via provrörsbefruktningar har ökat på senare år. I de allra flesta fall leder dessa graviditeter till ett lyckat resultat med en frisk bebis. Tidigare studier visar dock att IVF-graviditeter medför en viss ökad risk för låg födelsevikt, för tidig födelse och missbildningar. Dessa risker har delvis kopplats till den ökade sannolikheten för tvillingfödslar vid IVF-behandling.

I den nya studien jämförde forskarna dödligheten hos ensamfödda barn som tillkommit via olika typer av provrörsbefruktning med barn som tillkommit på naturlig väg. De analyserade data på 2,8 miljoner barn som fötts i Sverige under en period på 30 år. Drygt 43 500 av dessa hade kommit till med hjälp av provrörsbefruktning.

 Totalt dog 7 236 barn före ett års ålder, varav endast 114 hade tillkommit via provrörsbefruktning. Efter att forskarna justerat för andra faktorer som moderns ålder och tidigare infertilitet kom de fram till att barnen som tillkommit via provrörsbefruktning/IVF hade en 45 procent högre risk att dö före ett års ålder än barnen som tillkommit på naturlig väg. Risknivån varierade beroende på vilken typ av provrörsbefruktning som använts, och hur många dagar som gått sedan födseln. Risken sjönk gradvis efter de första levnadsveckorna.

 Under den första levnadsveckan hade barn födda efter överföring av ett fryst embryo mer än två gånger så hög risk att dö än barn födda på naturlig väg. Detta var dock baserat på endast ett litet antal barn som tillkommit med hjälp av frysta embryon. Efter en vecka hade risken sjunkit till ungefär samma nivåer som för de naturligt skapade barnen. Barn som tillkommit via överföring av ett färskt embryo samt barn som fötts med hjälp av intracytoplasmatisk spermieinjektion (ICSI)—där man injicerar en utvald spermie i ägget—hade inte högre risk att dö än de som tillkommit på naturlig väg oavsett hur många dagar som gått sedan födseln.

 —Det är viktigt att påpeka att även om vi på gruppnivå kan se en något ökad risk för spädbarnsdödlighet vid IVF, är den absoluta risken för varje individ väldigt låg. Det är också betryggande att veta att det inte finns en ökad dödlighetsrisk hos den här gruppen efter det första levnadsåret, säger Kenny Rodriguez-Wallberg,forskare vid institutionen för onkologi och patologi på Karolinska Institutet och förste författare till artikeln.

 Våra resultat tyder på att det kan ha betydelse hur provrörsbefruktningen gått till och därför är det nödvändigt att undersöka djupare vad orsakerna eller de underliggande mekanismerna till riskerna är. Resultaten belyser också behovet av extra uppmärksamhet och vård av barn som tillkommit via provrörsbefruktning, speciellt under den första levnadsveckan, säger Anastasia Nyman Iliadou, forskare och epidemiolog vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet.

 Enligt forskarna kan en förklaring vara att fler IVF-barn föds för tidigt än barn skapade på naturlig väg, vilket i sig kan ha negativa konsekvenser. Det är också möjligt att den underliggande infertiliteten leder till en ökad risk för komplikationer. De vanligaste dödsorsakerna för barnen som tillkommit via provrörsbefruktning var andningsstörningar, dåligt utvecklade lungor, infektioner och neonatal blödning, som är ofta kopplade till prematuritet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Alzheimerkonferens – Flera framsteg inom fältet
Egetis bekräftar budsamtal
Forskningsföretag går samman – vill skapa "slagkraftigt bolag"
"Sjukdomsmodifiering blir standard i Alzheimers"
Beslut idag: 17 innovationsprojekt får finansiering
Här är expertens tips inför lönesamtalet
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.11