23948sdkhjf

Kraftigt ökad export av läkemedel

Färsk SCB-statistik visar glädjande siffror för läkemedelsexporten.

Svensk läkemedelsexport ökade kraftigt under 2019 och översteg 105 miljarder kronor. Detta samtidigt som varuexporten generellt saktar in. Det visar SCB:s statistik för ”utrikes handel med varor”, som publicerades i fredags.

Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på LIF, menar att siffrorna bådar gott inför framtiden.
– Sverige har länge har varit ett framstående land inom läkemedelsområdet. Dagens exportsiffror är ytterligare ett kvitto på detta. Med ett exportvärde som närmar sig det för personbilar utgör läkemedelsindustrin en allt viktigare del av svensk export.

Den svenska exporten av läkemedel ökade med 28 procent och uppgick till över 105 miljarder kronor 2019.

– Den svaga svenska kronan spelar in när det gäller svensk varuexport, men för just läkemedel ser vi ser en ökning både i volym och värde, konstaterar Jonas Vikman.

En del av förklaringen till de positiva exportsiffrorna är att den globala efterfrågan på läkemedel ökar, bland annat från Asien, men det finns också en ökad efterfrågan på så kallade biologiska läkemedel där Sverige ligger långt framme.

Att tillverka läkemedel handlar i dag om avancerad högteknologisk produktion med mycket höga kvalitetskrav och här står sig Sverige alltså fortsatt mycket starkt, trots ökande internationell konkurrens.
– Sverige är ett litet land men vi har en framstående industri och en stark tradition av innovation och samarbete. Inte minst är vi konkurrenskraftiga inom avancerad tillverkning som bioteknik.

Jonas Vikman tror att exporten kan fortsätta att öka under de kommande åren.

– De senaste åren har vi sett ökade investeringar i läkemedelsproduktion i till exempel Uppsala, Stockholm, Södertälje, Strängnäs och Helsingborg. Växande internationella marknader och förmågan att utveckla nyheter är en kombination som gör att det ser fortsatt ljust ut för svensk läkemedelsexport.

Svensk läkemedelsexport de senaste fem åren: 
2019: 105 mdkr
2018: 82 mdkr
2017: 74 mdkr
2016: 70 mdkr
2015: 71 mdkr

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109