23948sdkhjf

Ung forskning belönas

Göran Gustafssonprisen delas nu ut till fem unga forskare, varav tre verkar inom life science-området.

Göran Gustafssonprisen är några av de mest prestigefulla priserna för yngre forskare. Årets fem pristagare från Uppsala, Göteborg och Stockholm får dela på närmare 27 miljoner kronor. Prisen tilldelas årligen forskare som är högst 45 år gamla, inom områdena matematik, fysik, kemi, molekylär biologi och medicin. Landets universitet och högskolor nominerar kandidater, Kungl. Vetenskapsakademien granskar förslagen och pristagarna utses därefter av Göran Gustafssons Stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning.

Tre av priserna går till forskare inom life science-området:

Priset i kemi går till David Drew, docent i biokemi vid Stockholms universitet, som studerar hur transporten av små molekyler i form av glukos och fruktos sker in i och ut ur den mänskliga cellen. Med hjälp av bättre grundläggande kunskap om hur processen går till hoppas han att det i framtiden ska vara möjligt att utveckla nya läkemedel.

Priset i molekylär biologi går till Taija Mäkinen, professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, som studerar hur lymfkärl bildas. Lymfsystemet fyller en viktig funktion i kroppen och kopplas till en rad olika sjukdomstillstånd men det finns fortfarande luckor i vår kunskap om dess biologi.

Priset i medicin går till Petter Brodin, docent i immunologi vid Karolinska Institutet, som vill lära sig mer om immunsystemets utveckling hos nyfödda. Målet är att kunna förbättra omhändertagandet av nyfödda och på så sätt förhindra att barnen utvecklar bland annat allergier och autoimmuna sjukdomar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11