23948sdkhjf

Ny ÖNH-klinik på Danderyd

Karolinska öppnar ny klinik på Danderyd, specialiserad på öron, näsa och hals.

Karolinska Universitetssjukhuset har öppnat en ny öron-, näsa- och halsenhet (ÖNH) med mottagning och dagkirurgi på Danderyds Sjukhus. Mottagningen, som enbart tar emot patienter med remiss, beräknas ta emot cirka 11 000 patientbesök och genomföra runt 3 000 operationer årligen. Enheten kombinerar dessutom specialistvården med utbildning av nya specialistläkare, husläkare och sjuksköterskor i ÖNH-sjukvård.

I augusti 2019 tog Hälso och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm beslutet att ge Karolinska uppdraget att öppna en ny enhet inom ÖNH med mottagning och dagkirurgi. I och med att den nya akutvårdsbyggnaden blev klar vid Danderyds Sjukhus fanns tillgängliga lokaler i huvudbyggnaden och ett samarbete med Danderyd inleddes på ett tidigt stadium. En del i samarbetet har resulterat i nya gemensamma arbetssätt då anestesin och pre/postop-verksamheten bemannas av Danderyds Sjukhus.

– Ett syfte med omstruktureringen av sjukvården i regionen har varit att föra specialistvården närmare patienten. Den nya enheten blir ett välkommet tillskott av ÖNH-vård i den norra delen av regionen, och ger ökad möjlighet för näraliggande vårdcentraler och närakuter att remittera till subakuta specialistbedömningar säger Alexander Ahlberg, tf. verksamhetschef för medicinsk enhet ÖNH och hörsel och balans.

I Karolinskas utbildningsuppdrag ingår att möta regionens behov av specialistläkare inom ÖNH. Genom den nya enheten erbjuder Karolinska nu en fullvärdig ST-utbildning där även basal ÖNH-vård inkluderas. Planen är att de första ST-läkarna påbörjar sina placeringar på den nya enheten före sommaren.

– Det här är ett viktigt och spännande steg i utvecklingen av nätverkssjukvården inom Region Stockholm, där vi i samarbete med Danderyds sjukhus, säkrar den framtida kompetensförsörjningen av ÖNH-specialister i regionen, säger Alexander Ahlberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093