23948sdkhjf

Orexo vill inleda digital terapi mot alkoholism i USA

Specialistläkemedelbolaget Orexo har lämnat in en ansökan till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för kommersialisering av terapiformen Vorvida.

Orexo avser starta kommersialiseringen av terapiformen Vorvida under andra halvåret 2020, förutsatt att FDA återkopplar.

Vorvida är en digital behandling utformad för att erbjuda patienter psykoterapi, baserad på kognitiv beteendeterapi och motiverande intervjuer. Vorvida har vetenskapligt bevisats reducera bekymmersamma dryckesmönster hos vuxna med skadlig alkoholkonsumtion. I en randomiserad kontrollerad prövning, genomförd i Tyskland, med 608 vuxna med problematiskt alkoholintag, fann forskarna att deltagarna i interventionsgruppen som använde Vorvida hade en signifikant minskning av sin dagliga alkoholkonsumtion under tre och sex månader. Dessutom rapporterade användarna färre dagar med berusningsdrickande och berusning jämfört med kontrollgruppen.

Nikolaj Sørensen, vd och koncernchef för Orexo, kommenterar: 

– Baserat på vår gedigna kunskap om behandling av beroende och missbruk är vi i högsta grad medvetna om behovet av att förbättra tillgången till behandlingsalternativ av hög kvalitet för alla patienter. Vi vet också att behandling av missbruk, däribland alkoholmissbruk, kräver en mångfacetterad strategi som ofta innehåller både medicinering och psykosocialt stöd. Tillgång till Vorvida gör det möjligt för patienter att behandla sitt alkoholmissbruk i hemmet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08