23948sdkhjf

Hopp om att remdesivir ska ha effekt på coronaviruset

I väntan på coronavaccin ser många remdesivir som en av få läkemedel som har en rimlig chans att hjälpa patienter med coronavirus. Nu har Gilead science ökat produktionen av det experimentella preparatet, skriver The Guardian.

Läkemedlet remdesivir är ett experimentellt och antiviralt läkemedel som i dagsläget inte är godkänd för någon indikation. Men många ser remdesivir, som ursprungligen utvecklades för eboloa, som ett av få läkemedel som har en rimlig möjlighet att hjälpa covid 19-patienter på kort sikt.  The Guardian rapporterar nu att biotech-företaget Gilead sciences, som utvecklad remdesivir, har ökat sin produktion av läkemedlet då det väckt förhoppningar om att vara en effektiv behandling mot covid-19. 

I avsaknaden av etablerade behandlingar av covid-19 har omkring 300 studier med läkemedel och experimentella terapier inletts runt om i världen sedan coronautbrottet, skriver The Guardian. Det pågår tre klinska studier i världen där man tittar på remdesivir som behandling av patienter med covid-19. I Hubei-provinsen i Kina genomfröst två av studierna och nyligen startades en studie i USA. Gilead sciences planerar att starta två ytterligare fas III-studier i mars månad, skriver Läkemedelsvärlden.

– Som terapi kan det potentiellt hjälpa till att göra människors sjukdom mindre allvarlig, rädda liv för de som är inlagda och användas förebyggande för sjukhusarbetare och kanske till och med i samhället för att begränsa spridningen där ute, säger Timothy Sheahan, virolog som studerat läkemedlet remdesivir vid University of North Carolina, till The Guardian.

Remdesivir attackerar virusets förmåga att replikera i kroppen och har i djurstudier fungerat mot ytterligare två dödliga coronavirus, Sars och Mers, särskilt när det ges kort efter att symtomen uppträder. Det har också visat sig lovande om det används mot en större mängd coronavirus, inklusive de som orsakar förkylning, och andra som smittar fladdermöss och svin.

För att detta ska vara användbart måste du verkligen fånga viruset eftersom det ökar replikering i någons kropp och inte efter att alltför mycket skada har gjorts, säger Timothy Sheahan och fortsätter:

Om du kan ingripa innan viruset nått sin topp finns det en ganska god chans att du kan förbättra resultaten och potentiellt rädda människors liv

I väntan på studiernas resultat använder läkare i USA, Kina och Italien redan remdesivir för att behandla ett litet antal patienter med svår corvid-19. Den första amerikanska patienten, en 35-årig man från Washington, återhämtade sig efter att ha fått remdesivir. Men de fullständiga studierna behövs för att bedöma om läkemedlet minskar svårighetsgraden av symtomen –och framförallt– dödligheten.

Någon som håller med om att remdesivir är den mest lovande kandidaten är David Ho, professor och specialist på infektionssjukdomar vid Colombia University.

I New York har vi ett fall på vårt sjukhus just nu och vi försöker få tillgång till det läkemedlet för vår kritiskt sjuke patient, säger han till The Guardian.

Andra preparat som testats mot covid-19 är anti-HIV-läkemedel, exempelvis Kaletra, samt läkemedel som används för att behandla hepatit och malaria.

Min personliga känsla är att preparat som Kaletra inte kommer vara effektiva. Jag är skeptisk över att ett mycket specifikt läkemedel mot HIV kommer att fungera mot ett coronavirus. Vi gjorde studier på möss och lopinavir fungerade inte så bra, säger virologen Timothy Sheahan till The Guardian.

Enligt David Ho är studier med Kaletra och hepatitläkemedel värda att bedriva, men han tror ändå att chansen är låg för att de ska hitta något användbart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094