23948sdkhjf

Hopp om att remdesivir ska ha effekt på coronaviruset

| Av Veronica Alvarez | Tipsa redaktionen

I väntan på coronavaccin ser många remdesivir som en av få läkemedel som har en rimlig chans att hjälpa patienter med coronavirus. Nu har Gilead science ökat produktionen av det experimentella preparatet, skriver The Guardian.

Läkemedlet remdesivir är ett experimentellt och antiviralt läkemedel som i dagsläget inte är godkänd för någon indikation. Men många ser remdesivir, som ursprungligen utvecklades för eboloa, som ett av få läkemedel som har en rimlig möjlighet att hjälpa covid 19-patienter på kort sikt.  The Guardian rapporterar nu att biotech-företaget Gilead sciences, som utvecklad remdesivir, har ökat sin produktion av läkemedlet då det väckt förhoppningar om att vara en effektiv behandling mot covid-19. 

Läs också: Biotech-anställda ska kunna jobba i vården

I avsaknaden av etablerade behandlingar av covid-19 har omkring 300 studier med läkemedel och experimentella terapier inletts runt om i världen sedan coronautbrottet, skriver The Guardian. Det pågår tre klinska studier i världen där man tittar på remdesivir som behandling av patienter med covid-19. I Hubei-provinsen i Kina genomfröst två av studierna och nyligen startades en studie i USA. Gilead sciences planerar att starta två ytterligare fas III-studier i mars månad, skriver Läkemedelsvärlden.

– Som terapi kan det potentiellt hjälpa till att göra människors sjukdom mindre allvarlig, rädda liv för de som är inlagda och användas förebyggande för sjukhusarbetare och kanske till och med i samhället för att begränsa spridningen där ute, säger Timothy Sheahan, virolog som studerat läkemedlet remdesivir vid University of North Carolina, till The Guardian.

Remdesivir attackerar virusets förmåga att replikera i kroppen och har i djurstudier fungerat mot ytterligare två dödliga coronavirus, Sars och Mers, särskilt när det ges kort efter att symtomen uppträder. Det har också visat sig lovande om det används mot en större mängd coronavirus, inklusive de som orsakar förkylning, och andra som smittar fladdermöss och svin.

För att detta ska vara användbart måste du verkligen fånga viruset eftersom det ökar replikering i någons kropp och inte efter att alltför mycket skada har gjorts, säger Timothy Sheahan och fortsätter:

Om du kan ingripa innan viruset nått sin topp finns det en ganska god chans att du kan förbättra resultaten och potentiellt rädda människors liv

I väntan på studiernas resultat använder läkare i USA, Kina och Italien redan remdesivir för att behandla ett litet antal patienter med svår corvid-19. Den första amerikanska patienten, en 35-årig man från Washington, återhämtade sig efter att ha fått remdesivir. Men de fullständiga studierna behövs för att bedöma om läkemedlet minskar svårighetsgraden av symtomen –och framförallt– dödligheten.

Någon som håller med om att remdesivir är den mest lovande kandidaten är David Ho, professor och specialist på infektionssjukdomar vid Colombia University.

I New York har vi ett fall på vårt sjukhus just nu och vi försöker få tillgång till det läkemedlet för vår kritiskt sjuke patient, säger han till The Guardian.

Läs också: Orexo: ”Forskningsprojekt kan bli försenade av corona”

Andra preparat som testats mot covid-19 är anti-HIV-läkemedel, exempelvis Kaletra, samt läkemedel som används för att behandla hepatit och malaria.

Min personliga känsla är att preparat som Kaletra inte kommer vara effektiva. Jag är skeptisk över att ett mycket specifikt läkemedel mot HIV kommer att fungera mot ett coronavirus. Vi gjorde studier på möss och lopinavir fungerade inte så bra, säger virologen Timothy Sheahan till The Guardian.

Enligt David Ho är studier med Kaletra och hepatitläkemedel värda att bedriva, men han tror ändå att chansen är låg för att de ska hitta något användbart.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kry lanserar digital plattform för vårdgivare

Företaget Kry har lanserat en ny plattform som tillåter sjukvårdspersonal i hela Europa att bjuda in patienter till digitala vårdmöten. Efter en vecka är intresset måttligt stort i Sverige.

Regeringen slopar krav på CE-märkning

Från och med idag ska sjukvården kunna använda sig av skyddsutrustning som inte har CE-märkts, enligt ett beslut av regeringen.

Biotech-anställda ska kunna jobba i vården

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har slutit en överenskommelse med life science-branschen för att anställda ska kunna hjälpa till inom vården under coronakrisen.

Coronakrisen: Så påverkas svenska life science-företag

Ökad sjukfrånvaro och leveransproblem. De är några av coronakrisens följdeffekter för life science-företagen i Sverige.

Orexo: ”Forskningsprojekt kan bli försenade av corona”

Coronakrisen har fått länder att ta till mer eller mindre hårda restriktioner som kraftigt påverkar företag i hela världen. För svenska företaget Orexo är det framförallt de kliniska studierna som påverkas.

Jobb & Karriär
Lif rekryterar från Vinnova

Frida Lundmark ska bland annat arbeta med forskningsfrågor, läkemedel och innovation på Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

Nyhetsbrev

Intervju: Hoppfullt att BCG testas mot nya viruset

Prövningarna av BCG-vaccinet som inleds nu är spännande, enligt Johan Brun, Lif. – Det är det enda vaccin mot covid-19 vi skulle kunna få fram snabbt, säger han.

Arkiv

Första försöken att ge blodplasma till covid-19-patienter

Zantac återkallas av FDA

USA:s läkemedelsmyndighet, FDA, förbjuder fortsatt försäljning av läkemedel som innehåller ranitidin, till exempel Zantac. I Europa och Sverige drogs ranitidin in tillfälligt hösten 2019.

Samuel Lagercrantz tillträder som ny chefredaktör för Life Science Sweden

BCG-vaccin prövas mot coronavirus

I länder där barn vaccineras mot tuberkulos är dödligheten i covid-19 relativt lägre än i andra länder, enligt en ny studie. Nu inleds kliniska prövningar där vaccinet testas mot sjukdomen.

”Det börjar dyka upp produkter på marknaden som inte ska vara där”

Aldrig har utvecklingen av diagnostik gått så snabbt som nu och nya självtester för covid-19 dyker upp i snabb takt. Samtidigt slinker självtester som inte lever upp till regelverket igenom. ”Jag känner i dagsläget inte till något CE-märkt självtest för covid-19”, säger Helena Dzojic från Läkemedelsverket.

Elon Musk erbjuder gratis ventilatorer till flera länder

Fler länder samarbetar i tester av coronaläkemedel

Tar bort behovet av levertransplantation

Hittills har den enda botande behandlingen vid akut hepatisk porfyri, AHP, varit levertransplantation. Nu kan det nya läkemedlet givosiran, som fick en prioriterad och uppskyndad bedömning av EMA, göra att sådana ingrepp inte behöver genomföras, men det är oklart när det når fram till den svenska marknaden.

Rådgivande referensgrupp ska hjälpa Folkhälsomyndigheten

Med anledning av den pågående pandemin av covid-19 har genrealdirektören för Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, beslutat om att inrätta en rådgivande referensgrupp med experter inom olika områden.

Jobb & Karriär
Ny på Fass: Elin Svedin

Uttag av läkemedel begränsas

Från och med onsdagen den 1 april får inte apotek lämna ut mer läkemedel än vad som räcker under en tremånadersperiod.

Inför Lab & Diagnostics: "Det handlar ju om liv, även efter corona"

Nytt blodprov kan upptäcka 50 olika cancersjukdomar

Jobb & Karriär
Lif stärker upp inom hållbarhet

Cellink producerar handsprit till Socialstyrelsen

Flera företag inom life science har under rådande coronakris ställt om sina produktioner för att kunna leverera sjukvårdsmateriel till hälso- och sjukvården. Cellink AB är en av de företagen som nu fått en order från Socialstyrelsen värd 5 miljoner kronor.

Kommunerna larmar: Akut brist på skyddsmateriel

Intervju: Vill dämpa lunginflammationen vid covid-19

Synact hoppas på fas II-studier med huvudkandidaten AP1189 för behandling av lunginflammation i samband med coronainfektion.

Nyupptäckt resistensgen kan hota kraftfull antibiotika

Apoteksgruppen Karlshamn är Årets Franchisetagare

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Folkhälsomyndigheten tar hjälp av näringslivet för att öka testkapaciteten av covid-19

WHO startar insamling för covid-19

EU kan skjuta upp nya regler för medicinteknik

Lunds universitet forskar om coronavirus i luften

Toleranzia får 2 miljoner kronor från Vinnova

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Två självtester för covid-19 stoppas

Studie: Typ 2-diabetes vanligare hos män med tidig pubertet

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

Se alla Medlemsnytt

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Milmed, en effektiv utmanare till Antihistaminer

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Live demo of ZEISS LSM 980 with Airyscan 2 in Malmö

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

ZEISS Hour Seminar

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

Sänd till en kollega

0.125