23948sdkhjf

Säkrar tillgången till läkemedel

Som en följd av det pågående coronautbrottet har regeringen givit Läkemedelsverket i uppdrag att arbeta för att förebygga läkemedelsbrist.

– Hittills har varken Läkemedelsverket eller den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA noterat någon brist som kan kopplas till just utbrottet av det nya coronaviruset. Men förebyggande insatser behöver göras för att minimera risken. Därför ger vi nu Läkemedelsverket i uppdrag att se över tillgången till läkemedel, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Myndigheten ska bland annat undersöka sårbarheter i produktionen och distributionen av särskilt viktiga läkemedel samt se över möjligheten för grossister och apotek att behålla läkemedel med kort hållbarhetstid i särskilda förråd och fördröja kassering.

Läkemedelsverket har tidigare fått i uppdrag att skapa en struktur för dialog och samverkan mellan berörda aktörer för att underlätta hantering av kritiska bristsituationer, en struktur som nu kommer att användas.

Läs mer om Läkemedelsverkets arbete för att förebygga brist på läkemedel som en konsekvens av coronautbrottet här: Läkemedelsverket gör sig redo för coronaeffekt

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078