23948sdkhjf

Forskare: ”Det behövs både vaccin och läkemedel mot coronaviruset”

Vaccinforskningen om SARS-CoV-2 pågår flitigt i hela världen. I USA testas nu det första vaccinet på människor, och i Sverige satsar man på både vaccinutveckling och läkemedelsframställning.

– Vaccin behöver vi för att det inte ska sprida sig och för att det ska skydda de som inte drabbats av viruset. Sen har vi det andra problemet, de som redan smittats och ligger på sjukhuset, vad ska vi göra med dem? De behöver läkemedel, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska institutet.

Över hela världen arbetar just nu forskare med att ta fram vaccin och läkemedel mot coronaviruset. I USA påbörjades under tisdagen kliniska studier av en vaccinkandidat mot SARS-CoV-2. Det är läkemedelsbolaget Moderna therapeutics som leder forskningen som på rekordtid, två månader, nått kliniskt teststadium. Den snabba utvecklingen beror på att forskaren kunnat använda kunskap från tidigare forskning om vaccin mot sars, ett annat coronavirus som hade ett utbrott mellan 2003-2004.

KI forskar om antivirala läkemedel

På Karolinska institutet pågår forskning på bred front av coronaviruset av åtta forskare i den så kallade covid-19-gruppen. I tre olika projekt arbetar de med vaccinutveckling, utveckling av passiva immunterpier mot SARS-CoV-2, samt forskning kring neutraliserande antikroppar.

En av covid-19-gruppens forskare är Ali Mirazimi har fått anslag på 7 miljoner svenska kronor för att tillsammans med kanadensiska och kinesiska forskare studera bromsmediciner, så kallade antivirala läkemedel. Framställningsprocessen tar vanligtvis lång tid, särskilt om forskningen måste börja från ruta ett. Alis forskargrupp har däremot valt att titta närmare på en molekyl som redan använts i kliniska studier, något som kan skynda på processen avsevärt.

Hur akut är det att hitta ett läkemedel som behandlar sjuka?

– Jag skulle säga att det är akut. För den som är i riskgrupperna är det väldigt akut, kan vi inte behandla dem så dör de.

När skulle ett antiviralt läkemedel, från KI:s studier, kunna vara en klar produkt på marknaden?

– Om allt flyter på bra så kan det gå fort, säger Ali Mirazimi.

I dag består behandlingen av svårt sjuka av andningshjälp med respirator och ecmo. Ali Mirazimi betonar att sjukdomen, covid-19, i de flesta fall inte blir särskilt kritiskt.

– Det här är ingen farlig virussjukdom om du jämför med till exempel ebola. En ung och frisk person klarar normalt sett av det här viruset. Men är du äldre, eller har nedsatt immunförsvar eller underliggande sjukdom, då kan du inte kämpa lika hårt.

Bygger på tidigare forskning

Trots att vaccinutveckling är en process som tar flera år finns det i nuläget stort intresse för både svensk och internationell forskning. På KI bygger vaccinforskningen på tidigare forskning om sars, som är väldigt likt det aktuella cornaviruset, och Krim-Kongo hemorragisk feber där de kommit relativt långt och inväntar start för kliniska studier.

När tror du att vaccinforskningen kan nå kliniska studier?

– Det är jättesvårt att säga. Vanligtvis tar det ett antal år, men nu är vi i ett extraordinärt scenario så det kanske går lite fortare. Vi hoppas att vi har all djurdata färdig innan sommaren 2020 så att vi nästa vår kan påbörja de kliniska studierna.

Samtidigt i USA förbereder sig Moderna therapeutics för en fas II-studie och för att snabbt kunna producera miljontals doser vaccin. Förutsatt att de kliniska testerna på människor visar att vaccinet är säkert och effektivt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126