23948sdkhjf

Forskare har hittat sätt att rensa kroppen på triglycerider

Två amerikanska forskare har hittat ett sätt att i laboratoriet framställa ett mänskligt protein, kallad APOA 5, som normalt sätt produceras i levern.

Proteinet APOA spelar en viktig roll i metaboliseringen och rensningen av överskott av triglycerider från människans blodomlopp, skriver Phys.org. Triglycerider finns i livsmedel som Big Mac och djupfrysta pizzor, men ämnet är också en nödvändighet för att driva kroppens dagliga funktioner.

– Vi är verkligen intresserade av att förstå triglycerider eftersom hypertriglyceridemi, för mycket fett i ditt blodet, är en stor faktor som leder till hjärt-kärlsjukdom, diabetes, fetma och andra hälsoproblem, säger professor Sean Davidson, från UC College of Medicine, en av forskarna bakom studien.

Han berättar att det är viktigt att rensa bort fett för personer som har mycket fett i kroppens blodomlopp.

– APOA5 är mycket involverad i hur snabbt triglycerider tas ut ur din cirkulation. Ju mer APOA5 du har desto snabbare tas triglyceriden bort. Alla är överens om att det är ett viktigt protein, men forskare vet inte så mycket om dess struktur eller hur det gör vad det gör. Om vi kunde ta reda på hur det fungerar skulle vi kunna komma upp med ett läkemedel som använder samma mekanism eller utlöser den att fungera bättre, säger Sean Davidsson.

Doktoranden Mark Castleberry berättar att de med den nya metoden kan urskilja triglycerider snabbare.

– Vi kan snabbt göra en mycket större mängd av detta protein med bakterieproduktion än om vi försökte isolera det från blod i människor, säger han.

Mössen som användes i studien matades med en stor skål med fett och triglycerider.

– Vi kunde analysera deras blod efter att vi hade matat dem och observerat fettnivån när de smälte måltiden. Vi kunde ge proteinet till mössen och snabbt rensa bort triglyceriderna som skulle ha samlats i deras blod, säger Mark Castleberry.

Resultaten finns publicerade online i American Society for Biochemistry och Molecular Biologys Journal of Lipid Research.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079