23948sdkhjf

Studie: Linagliptin gav inga hjärt- eller njurskador hos äldre med typ 2-diabetes

En nya studie visar att den aktiva substansen linagliptin (Trajenta) inte ger en högre risk för kardiovaskulära händelser.

Det är en analys av en subgrupp inom Carmelina-studien som visar att äldre patienter som får diabetesläkemedlet med lingliptin inte löper någon ökad risk för exempelvis hjärtsvikt som kräver sjukhusvård eller skadliga effekter på njurar.

Studien visar dessutom att linagliptin inte ökar risken för hypoglykemi, ett tillstånd med lägre blodsockernivå än normalt, för den undersökta gruppen jämfört med placebogruppen.

Carmelina-studien omfattade personer över 18 år och utan övre åldersgräns. I subanalysen av kliniska effekter och biverkningar delades deltagarna in i tre olika grupper, dels i gruppen upp till 65 år, 65 till <75 och 75 år och äldre.

Förekomsten av biverkningar, inklusive hypoglykemi, ökade med ålder men var ändå likvärdig för linagliptin och placebo, trots en minskning av HbA1c-nivån tack vare linagliptin. Linagliptin stabiliserade blodsockervärdet hos alla åldersgrupper jämfört med kontrollgruppen.

Deltagarnas höga ålder, i kombination med en etablerad kardiovaskulär och/eller njursjukdom, innebar att den äldre subgruppen i Carmelinastudien innefattade högriskpatienter med typ 2-diabetes.

Resultaten har publicerats i Diabetes Obesity and Metabolism.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079