23948sdkhjf

Studie: Linagliptin gav inga hjärt- eller njurskador hos äldre med typ 2-diabetes

En nya studie visar att den aktiva substansen linagliptin (Trajenta) inte ger en högre risk för kardiovaskulära händelser.

Det är en analys av en subgrupp inom Carmelina-studien som visar att äldre patienter som får diabetesläkemedlet med lingliptin inte löper någon ökad risk för exempelvis hjärtsvikt som kräver sjukhusvård eller skadliga effekter på njurar.

Läs också: Atrogi får anslag för fetmaforskning

Studien visar dessutom att linagliptin inte ökar risken för hypoglykemi, ett tillstånd med lägre blodsockernivå än normalt, för den undersökta gruppen jämfört med placebogruppen.

Carmelina-studien omfattade personer över 18 år och utan övre åldersgräns. I subanalysen av kliniska effekter och biverkningar delades deltagarna in i tre olika grupper, dels i gruppen upp till 65 år, 65 till <75 och 75 år och äldre.

Förekomsten av biverkningar, inklusive hypoglykemi, ökade med ålder men var ändå likvärdig för linagliptin och placebo, trots en minskning av HbA1c-nivån tack vare linagliptin. Linagliptin stabiliserade blodsockervärdet hos alla åldersgrupper jämfört med kontrollgruppen.

Deltagarnas höga ålder, i kombination med en etablerad kardiovaskulär och/eller njursjukdom, innebar att den äldre subgruppen i Carmelinastudien innefattade högriskpatienter med typ 2-diabetes.

Resultaten har publicerats i Diabetes Obesity and Metabolism.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078