23948sdkhjf

Medicinhistoriker: "Vänta med karantän"

| Av Veronica Alvarez | Tipsa redaktionen

Flera länder sätter sin befolkning i karantän och samtidigt får svenska regeringen kritik för sin mer återhållsamma linje. Det finns dock både hälsomässiga och samhällsekonomiska skäl att vänta med en strikt karantän. – Karantänvapnet måste man vänta med till absolut rätt tillfälle. Då ska det vara en hård karantän där i princip ingen får gå ut opåkallat, säger medicinhistoriken Peter M Nilsson.

Att sätta ett samhälle i karantän är ett kraftfullt och livsnödvändigt verktyg att ta till under svåra virusepidemier.

Läs också: Folkhälsomyndigheten tar hjälp av näringslivet för att öka testkapaciteten av covid-19

– Karantän är en mycket beprövad och värdefull metod medicinhistoriskt sett som man ibland måste tillgripa. Det är det enda sättet för att skydda en befolkning, förutom vaccin eller riktad behandling. Det problematiska är om man tillgriper det vid fel tillfälle, säger Peter M Nilsson, medicinhistoriker och professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet. 

Problemet är att en strikt karantän inte kan pågå allt för länge, inte minst för att många människor kan ha svårt att underkasta sig den under lång tid. Till sist måste staten släppa på restriktionerna för att inte hela samhället ska sluta fungera.

– Det kommer komma ett läge i Sverige när man behöver utlysa en hård karantän. Men den får inte utlysas för tidigt eller för sent, det är det som är det verkligt svåra. Den får inte pågå under för lång tid heller för då stannar Sverige.

Enligt Peter M Nilsson handlar det om att invänta rätt tidpunkt strax före att sjukvården befinner sig på bristningsgränsen inom ett visst geografiskt område.

Läs också: WHO startar insamling för covid-19

– Det är då Folkhälsomyndigheten har sitt kraftfulla vapen. Man har sannolikt bara ”ett skott”, och det är att utlysa allmän hård karantän i det aktuella området. Det måste man göra under en relativt kort period när sjukvården dignar under trycket, det gör den ännu inte idag, säger han. 

Kritiker har ifrågasatt varför den svenska regeringen inte vidtar mer drastiska åtgärder likt de i Frankrike och Italien med hemkarantän och stängda skolor runt om i Europa.

– Det drastiska åtgärderna kan rädda liv på kort sikt, men ännu fler liv kan skördas och ännu mer ohälsa kan skapas på lång sikt om samhälssekonomi och struktur skadas, framhåller Peter M Nilsson.

”Önskvärt att nå flockimmunitet”

Vid en virusepidemi eller pandemi finns det enligt Peter Nilsson två olika linjer som staten kan välja att agera efter. Den ena är att med mer avvägda restriktiva åtgärder vänta på att en så kallad flockimmunitet ska uppstå bland befolkningen, eller välja en mer drastisk väg med karantän.

Läs också: Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

– Det är omöjligt att upprätthålla en hård karantän i längden. Risken är att när man väl måste släppa på en sådan karantän så har befolkningen kanske inte hunnit uppnå flockimmunitet. Virusutbrottet kan alltså komma tillbaka, säger Peter M Nilsson.

Flockimmunitet innebär att en tillräckligt stor del av befolkningen hunnit utveckla immunitet mot ett virus för att det ska hålla nere smittspridningen. Vid 60 procent immunitet bland befolkningen börjar smittspridningen påtagligt minska, över 80 procent stannar den nästan av helt.

Den mer restriktiva linjen innebär att man tillåter framförallt barn och yngre människor att utsätts för viruset och på så sätt öka chanserna för flockimmunitet. Den svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten har särskilt fått kritik för deras relativt milda åtgärder, jämfört med andra europeiska länder.

– Om man tillåter öppna skolor kan det bli så att barn och ungdomar drabbas av viruset, men de får en mycket lindrig sjukdom eller inga symtom alls. På den vägen kan man kanske snabbare uppnå immunitet inom befolkningen och också stoppa pandemin.

Läs också: Intervju: Svenskt företag i vaccinracet

”Djävulens dilemma”

Peter Nilsson menar att regeringen och de svenska myndigheterna står inför ett svårt dilemma. Under de senaste dagarna har flera debattörer och experter uttryckt sin oro för att pandemins samhällsekonomiska konsekvenser kan skörda fler liv, och skapa mer ohälsa, än vad sjukdomen covid-19 åstadkommer.

– Det leder till en kraschad samhällsekonomi och större hälsoförluster på sikt. Man vet att arbetslöshet och depression försämrar samhällsekonomin och slår jättehårt mot vårdens resurser. Det finns till slut inte pengar för olika mer kostsamma behandlingar.

Peter M Nilsson menar att en sviktande ekonomi kan göra så att regioner måste dra in på annan vård, till exempel avancerade cancerbehandlingar eller behandlingar för andra speciella patientgrupper.

– Det är ”the Devil´s dilemma”, antingen går man den balanserat restriktiva vägen och försöker uppnå folkimmunitet. Eller så går man den andra vägen med hård karantän, som har nackdelen av en kraschad samhällsekonomi och större hälsoförluster på sikt, och tyvärr möjligheten att epidemin flammar upp igen.

– Vi bör stödja Folkhälsomyndighetens strategi i det nuvarande epidemiologiska smittläget i landet. Men mer provtagning behövs för att se hur stort mörkertalet är av smittade i delar av befolkningen, avslutar Peter M Nilsson.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (3)
Startsidan just nu

Kry lanserar digital plattform för vårdgivare

Företaget Kry har lanserat en ny plattform som tillåter sjukvårdspersonal i hela Europa att bjuda in patienter till digitala vårdmöten. Efter en vecka är intresset måttligt stort i Sverige.

Regeringen slopar krav på CE-märkning

Från och med idag ska sjukvården kunna använda sig av skyddsutrustning som inte har CE-märkts, enligt ett beslut av regeringen.

Biotech-anställda ska kunna jobba i vården

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har slutit en överenskommelse med life science-branschen för att anställda ska kunna hjälpa till inom vården under coronakrisen.

Coronakrisen: Så påverkas svenska life science-företag

Ökad sjukfrånvaro och leveransproblem. De är några av coronakrisens följdeffekter för life science-företagen i Sverige.

Orexo: ”Forskningsprojekt kan bli försenade av corona”

Coronakrisen har fått länder att ta till mer eller mindre hårda restriktioner som kraftigt påverkar företag i hela världen. För svenska företaget Orexo är det framförallt de kliniska studierna som påverkas.

Jobb & Karriär
Lif rekryterar från Vinnova

Frida Lundmark ska bland annat arbeta med forskningsfrågor, läkemedel och innovation på Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

Nyhetsbrev

Intervju: Hoppfullt att BCG testas mot nya viruset

Prövningarna av BCG-vaccinet som inleds nu är spännande, enligt Johan Brun, Lif. – Det är det enda vaccin mot covid-19 vi skulle kunna få fram snabbt, säger han.

Arkiv

Första försöken att ge blodplasma till covid-19-patienter

Zantac återkallas av FDA

USA:s läkemedelsmyndighet, FDA, förbjuder fortsatt försäljning av läkemedel som innehåller ranitidin, till exempel Zantac. I Europa och Sverige drogs ranitidin in tillfälligt hösten 2019.

Samuel Lagercrantz tillträder som ny chefredaktör för Life Science Sweden

BCG-vaccin prövas mot coronavirus

I länder där barn vaccineras mot tuberkulos är dödligheten i covid-19 relativt lägre än i andra länder, enligt en ny studie. Nu inleds kliniska prövningar där vaccinet testas mot sjukdomen.

”Det börjar dyka upp produkter på marknaden som inte ska vara där”

Aldrig har utvecklingen av diagnostik gått så snabbt som nu och nya självtester för covid-19 dyker upp i snabb takt. Samtidigt slinker självtester som inte lever upp till regelverket igenom. ”Jag känner i dagsläget inte till något CE-märkt självtest för covid-19”, säger Helena Dzojic från Läkemedelsverket.

Elon Musk erbjuder gratis ventilatorer till flera länder

Fler länder samarbetar i tester av coronaläkemedel

Tar bort behovet av levertransplantation

Hittills har den enda botande behandlingen vid akut hepatisk porfyri, AHP, varit levertransplantation. Nu kan det nya läkemedlet givosiran, som fick en prioriterad och uppskyndad bedömning av EMA, göra att sådana ingrepp inte behöver genomföras, men det är oklart när det når fram till den svenska marknaden.

Rådgivande referensgrupp ska hjälpa Folkhälsomyndigheten

Med anledning av den pågående pandemin av covid-19 har genrealdirektören för Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, beslutat om att inrätta en rådgivande referensgrupp med experter inom olika områden.

Jobb & Karriär
Ny på Fass: Elin Svedin

Uttag av läkemedel begränsas

Från och med onsdagen den 1 april får inte apotek lämna ut mer läkemedel än vad som räcker under en tremånadersperiod.

Inför Lab & Diagnostics: "Det handlar ju om liv, även efter corona"

Nytt blodprov kan upptäcka 50 olika cancersjukdomar

Jobb & Karriär
Lif stärker upp inom hållbarhet

Cellink producerar handsprit till Socialstyrelsen

Flera företag inom life science har under rådande coronakris ställt om sina produktioner för att kunna leverera sjukvårdsmateriel till hälso- och sjukvården. Cellink AB är en av de företagen som nu fått en order från Socialstyrelsen värd 5 miljoner kronor.

Kommunerna larmar: Akut brist på skyddsmateriel

Intervju: Vill dämpa lunginflammationen vid covid-19

Synact hoppas på fas II-studier med huvudkandidaten AP1189 för behandling av lunginflammation i samband med coronainfektion.

Nyupptäckt resistensgen kan hota kraftfull antibiotika

Apoteksgruppen Karlshamn är Årets Franchisetagare

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Folkhälsomyndigheten tar hjälp av näringslivet för att öka testkapaciteten av covid-19

WHO startar insamling för covid-19

EU kan skjuta upp nya regler för medicinteknik

Lunds universitet forskar om coronavirus i luften

Toleranzia får 2 miljoner kronor från Vinnova

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Två självtester för covid-19 stoppas

Studie: Typ 2-diabetes vanligare hos män med tidig pubertet

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

Se alla Medlemsnytt

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Milmed, en effektiv utmanare till Antihistaminer

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Live demo of ZEISS LSM 980 with Airyscan 2 in Malmö

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

ZEISS Hour Seminar

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

Sänd till en kollega

0.218