23948sdkhjf

Cobra Biologics ska framställa coronavaccin i Matfors

Cobra Biologics är ett av få företag i världen som kan framställa DNA-plasmider i större skala. Nu arbetar fabriken i Matfors tillsammans med Karolinska Institutets covid-19-grupp för att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Biotechföretaget Cobra Biologics är ett amerikanskägt företag med fabriker i engelska Keele och i svenska Matfors. Fabriken utanför Sundsvall fick i början av mars i uppdrag av EU att tillsammans med Karolinska Institutet ta fram och tillverka ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Att det är just fabriken i Matfors som fick i uppdrag att tillverka vaccinet beror enligt Ola Tuvesson på två olika faktorer. Dels så hade fabriken redan ett etablerat samarbete med Karolinska Institutet om tillverkning av DNA-vacciner.

Men det handlar också om att den svenska fabriken har en internationellt sett unik kapacitet. Det finns endast en handfull tillverkningsenheter i hela världen som framställer avancerad genterapeutiska läkemedel och så kallade DNA-plasmider.

– Cobra Biologics har varit pionjärer inom genterapi och plasmid-tillverkning och har hållit på med det här i drygt tjugo år i England. Sedan några år tillbaka håller vi i Matfors på att bygga upp en storskalig tillverkning av plasmid-DNA just för genterapier. Vi är en av få tillverkare i världen som har kapacitet att göra det i stor skala, säger Ola Tuvesson, process och utvecklingschef på Cobra Biologics i Matfors.

Han berättar att det i dagsläget finns ett stort intresse för genterapeutiska läkemedel.

– Genbaserade terapier skiljer sig från traditionella läkemedel då de bygger på att man för in en korrekt kopia av en gen för att till exempel kompensera för en sjukdomsgenererande mutation.

Målet är att ta fram ett vaccin som kan användas mot nästa epidemin av ett coronavirus.

– Det handlar om att bygga plattformar och hitta samarbeten för att man nästa gång ska kunna ta fram ett vaccin fortare. Det finns inte någon etablerad utveckling- och produktionsstrategi för den här typen av vacciner som är tillräckligt snabba, säger Ola Tuvesson.

I början på 2021 spås vaccinkandidaten från Karolinska institutet har genomgått djurstudier och vara redo för en klinisk fas I-studie.

– Vår del i Matfors är att när de har identifierat rätt kandidat i initiala djurstudier som ger ett immunsvar, då kommer den gå vidare hit upp till Matfors och vi ska tillverka ett vaccin för en klinisk fas I-studie, säger Ola Tuvesson och fortsätter:

– Själva processen är inte lång. När man väl börjar så rör det sig om några veckor för tillverkningen men sen finns hela delen med granskningen för att den ska tillåtas för patient.

Projektets finansiering sträcker sig fram till och med framtagning av vaccin för den kliniska fas 1-studien.

– I den första kliniska studien ska man vira på säkerhet, effektivitet, och att patienten får ett immunsvar. Efter det är det troligt att det går vidare till ytterligare tillverkning för fas II och fas III.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078