23948sdkhjf

Vaccination mot pneumokocker eller influensa skyddar inte mot covid-19

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att vaccination mot varken influensa eller pneumokocker skyddar mot lunginflammation orsakad av sjukdomen covid-19.

I olika medier har det dykt upp frågeställningar och påståenden om att vaccination mot pneumokocker och influensa skulle skydda mot den lunginflammation som svårt sjuka i covid-19-patineter drabbas en del av.

Nu avfärdar Folkhälsomyndigheten alla sådana påståenden, vaccination mot pneumokocker och influensa ger inte skydd mot covid-19.

Den svåra lunginflammation som kan följa av covid-19 orsakas inte av pneumokocker eller andra bakterier, utan framförallt av coronaviruset självt. Detta enligt de uppgifter som finns rapporterade i nuläget.

Behandling i respirator kan följas av att bakterier får fäste i luftvägarna, något som rapporterats om för covid-19-patienter. Det är däremot inte sannolikt att pneumokockervaccin ger något skydd mot den här typen av infektioner. Inte heller influensavaccin skyddar mot covid-19. Patienter med respiratorvård behandlas med antibiotika för motverka bakteriella infektioner.

Håll avstånd till människor

Det viktigaste är enligt Folkhälsomyndigheten att personer som hör till riskgrupper för svår covid-19-sjukdom håller sig undan andra människor för att minska sin risk att smittas. Det är även viktigt att undvika vårdkontakter som inte är nödvändiga, både för att minska smittrisken och för att inte belasta vården.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063