23948sdkhjf

Folkhälsomyndigheten tar hjälp av näringslivet för att öka testkapaciteten av covid-19

Nästa vecka bjuds en rad aktörer in till ett samråd initierat av Folkhälsomyndigheten. Det är hälso- och sjukvårdens ökade behov av provtagning och diagnostisering av covid-19 som står i fokus.

Myndigheter, högskolor, universitet och företag såsom digitala vårdgivare bjuds in till samrådet. Även laboratorier som kan bidra till att öka landets testkapacitet och som inte redan i dag utför klinisk mikrobiologisk diagnostik av covid-19 på uppdrag av regionerna bjuds in. 

– Det har kommit många initiativ kring testning den senaste tiden och Folkhälsomyndigheten vill ta tillvara på dessa. Genom att mötas kan vi gemensamt se hur vi ska kunna säkerställa behovet av diagnostik för i första hand hälso- och sjukvården. Samtidigt behöver vi förhålla oss till de regelverk som gäller vid medicinsk provtagning och diagnostik vid en allmän- och samhällsfarlig sjukdom som covid-19, säger Karin Tegmark-Wisell, överläkare och chef för avdelningen för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten.

Samrådet kommer följas upp av Folkhälsomyndigheten med en ny vägledning för klinisk mikrobiologisk diagnostik av covid-19, uppdaterade provtagningsindikationer, och myndigheten ska undersöka vidare hur den kan bidra med kvalitetsstöd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112