23948sdkhjf

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Attana skickade under veckan ned ett svensk team med labb-tekniker till Köpenhamn för att hjälpa ett danskt forskarteam att göra sig redo för nya experiment i framtagandet av ett vaccin mot covid-19.

Två av företagets anställda fick ett särskilt inresetillstånd till Danmark för att under en dag hjälpa teamet att komma igång med en uppdaterad utrustning och optimerade experiment.

– De ville komma igång så fort som möjligt. Vi levererade sensorchip så de kan köra många fler prover, uppgraderade instrumenten och tränade personalen. Nu är vi i daglig kontakt med dem för att se att experimenten blir så bra som möjligt, säger Teodor Aastrup, Attanas VD.

Det är professor Ali Salanti från Köpenhamns universitet som mottagit forskningsmedel både från EU och Carlsberg Foundation för att ta fram ett vaccin mot covid-19.

– De har utvecklat en plattform för att snabbare utveckla vaccin. Tanken med det här projektet är att de ska använda den här plattformen som är som en virusliknande partikel som man sätter delar av coronaviruset på, men den saknar de farliga delarna. Sen injicerar man det i kroppen och då ska kroppens immunförsvar reagera, säger Teodor Aastrup.

I forskningsprojektet använder de danska forskarna Attanas teknik både för att utveckla och validera vaccinet.

– De behöver vår teknik för att verifiera funktionen. Vi har en mätteknik så man kan mäta interaktioner mellan olika molekyler. Vi kan mäta på celler och virus direkt, det är ingen annan som kan göra det under naturliga förhållanden.

Teodor Aastrup berättar att processen går mycket fortare om man kan mäta interaktionerna direkt på virus.

– Alternativet är att bara mäta på rena molekyler och sen gå in i djurstudier, men om det inte funkar så vet man inte vad det beror på. Med vår teknik kan man se om man få exakt den responsen som det var tänkt. Man kan också ställa om och ändra lite på molekylen, och det går oerhört mycket fortare än att vänta på djurförsöken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109