23948sdkhjf

Nyupptäckt resistensgen kan hota kraftfull antibiotika

En ny resistensgen som troligtvis kan göra bakterier motståndskraftiga mot den allra senaste aminoglykosiden, plazomycin, har upptäckts av forskare vid Göteborgs universitet.

Aminoglykosider är en grupp antibiotika som är mycket värdefull för att behandla infektioner med multiresistenta bakterier. Den nya genen upptäcktes i flodsediment från Indien och liknar ingen annan känd resistens-gen. När forskarna vid Göteborgs universitet jämförde dess dna-sekvens mot redan publicerade dna-sekvenser så insåg de att den redan fanns i flera sjjukdomsframkallande bakterier, bland annat salmonella och pseudomonas från USA, Kina och Italien.

Ingen har hittills insett att genen, som fått namnet "gar", gjorde bakterierna resistenta. 

– Det är goda nyheter att gar-genen fortfarande verkar ganska ovanlig, men med en ökad spridning kommer den sannolikt att göra det ännu svårare att behandla redan multiresistenta bakterier. Ett exempel är pseudomonas aeruiginosa, som är en vanlig orsak till sjukhusförvärvad lunginflammation, säger professor Joakim Larsson, seniorförfattare till studien och föreståndare för Centrum för Antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs universitet.

Forskarna letade efter nya resistensgener i floder påverkade av avloppsvatten i Indien, ett land som redan är hårt drabbat av antibiotikaresistensens konsekvenser. Det visade sig vara effektivt att undersöka miljöprover för att hitta resistensgener, som än så länge verkar bäras av en mycket liten del av befolkningen. 

– Att tidigt upptäcka resistensgener kan hjälpa oss att begränsa deras spridning, det möjliggör genbaserad diagnostik, och möjligen kan det hjälpa industrin att utveckla nya läkemedel som kan undgå de former av resistens som är på frammarsch, säger Joakim Larsson.

"Devalverar värdet av antibiotika"

Över hela världen är forskare engagerade i frågan om antibiotikaresistens och arbetar med att utveckla nya antibiotika. Men även när de lyckas verkar antibiotikaresistensens utveckling oundviklig. 

– Varje antibiotika som mänskligheten producerat har mötts av resistens i åtminstone några av de bakterier de tagits för att behandla. Gar-genen är bara den senaste i en rad av gener som en efter en devalverar värdet av våra livsnödvändiga antibiotika, säger Joakim Larsson.

Forskarteamet i Göteborg fokuserar på att studera miljöns roll i utvecklingen av antibiotikaresistens, och framförallt som källa för resistensgener.

– Den enorma mångfalden av bakterier i miljön runt omkring oss hyser antagligen redan i dag resistensgener mot alla antibiotika vi någonsin kommer att utveckla – om vi inte börjar tänka väldigt annorlunda kring hur vi designar antibiotika, säger Joakim Larsson.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Microbiome.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141