23948sdkhjf

Cellink producerar handsprit till Socialstyrelsen

Flera företag inom life science har under rådande coronakris ställt om sina produktioner för att kunna leverera sjukvårdsmateriel till hälso- och sjukvården. Cellink AB är en av de företagen som nu fått en order från Socialstyrelsen värd 5 miljoner kronor.

Cellink AB under de senaste veckorna arbetat för att ställa om en viss del av produktionen för att tillmötesgå efterfrågan av sjukvårdsmateriel under rådande pandemi. Bland annat producerar de nu handsprit och testutrustning, så som qPCR-instrument och reagenser. 

– Vi tänkte att det ser inte bra ut runt om i landet när det gäller handsprit och alkogel, så vi funderade på om vi kan lägga om en del av vår produktion och gå in i handspritproduktion, säger Erik Gatenholm, vd för Cellink, till Life Science Sweden.  

Han berättar att företaget snabbt undersökte om det var genomförbart att ställa om till produktion av handsprit. 

– Vi insåg att det gick att genomföra. Vi har leverantörerna, lokalerna, flaskorna, och tekniken vi använder till vår vanliga biobläcksproduktion. Vi lägger om en del ingredienser och så är vi hemma, säger Erik Gatenholm.

Nu har de fått en order från Socialstyreslen om handsprit till ett värde av omkring 5 miljoner kronor. Omställningsprocessen har tagit drygt två veckor och i början på april kommer de första produkterna levereras. 

– Vi ser fram emot att först och främst kunna erbjuda det här till vården, landsting och kommuner. Om det sen finns ett behov från konsumenterna så får vi se om det blir över. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svenskt i topp i rankning över mest efterlängtade läkemedlen 2023
Hon blir ny hälso- och sjukvårdschef på SKR
Neogap får tummen upp för att starta klinisk studie
Carolin Wiken är ny vd för Geelmuyden Kiese i Sverige
Eugen Steiner föreslås bli styrelseordförande i Bioarctic
KI-studie: CAR-T visade effekt mot äggstockscancer hos möss
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.11