23948sdkhjf

Tar bort behovet av levertransplantation

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Hittills har den enda botande behandlingen vid akut hepatisk porfyri, AHP, varit levertransplantation. Nu kan det nya läkemedlet givosiran, som fick en prioriterad och uppskyndad bedömning av EMA, göra att sådana ingrepp inte behöver genomföras, men det är oklart när det når fram till den svenska marknaden.

I början av mars fick amerikanska Alnylam godkänt i EU för RNA-interferensläkemedlet Givlaari, med den aktiva substansen givosiran. Behandlingen är riktad mot akut hepatisk porfyri, AHP.

AHP är en familj av ärftliga och ovanliga sjukdomar som beror på störningar i leverns syntes av hem, en molekyl som binder till syre och som bland annat finns i proteinet hemoglobin och som i levern används för flera viktiga funktioner, till exempel att bryta ner läkemedel. Störningarna leder till ansamling av neurotoxiska metaboliter i blodet vilka kan orsaka allvarliga akuta attacker.

Den vanligaste formen av AHP är akut intermittent porfyri, AIP, som är särskilt vanlig i Sverige med dubbelt så hög förekomst som i resten av världen. Orsaken är en så kallad founder mutation, Norrlandsmutationen, som hade sitt ursprung i svenska Arjeplog där cirka två procent av befolkningen har anlag för sjukdomen. Patienter med AIP finns dock över hela landet och mer än 40 mutationer är kända förutom den så kallade Norrlandsmutationen. Sverige har en lång tradition av porfyrivård och därför har de kliniska studierna som ligger bakom godkännandet bland annat utförts i Sverige, vid Porfyricentrum Sverige, Centrum för medfödda metabola sjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset.

Symptomen vid akuta porfyriattacker – buksmärtor, illamående och förlamningar – är gemensamma med många andra sjukdomar och därför kan diagnosen bli fördröjd. Ur ett globalt perspektiv kan det ta flera år men här i Sverige är denna tid mycket kortare, delvis på grund av Porfyricentrums arbete tillsammans med patientföreningen att sprida kunskap om AHP. En fördröjd diagnos kan leda till att återhämtningen efter den akuta attacken blir långvarig vilket riskerar långsiktiga komplikationer som högt blodtryck, kronisk njursjukdom, leversjukdom och bestående förlamningar. För alla AHP-patienter finns en ökad risk för levercancer.

Aktiv sjukdom – där patienten får återkommande attacker – är vanligare bland kvinnor och trots att AHP är ärftlig debuterar symptomen oftast inte förrän efter puberteten, i samband med menstruation eller efter hormonbehandling.

– Man tror att det beror på hur hemsyntesen regleras. Vid menstruation uppregleras hemsyntesen för att ta hand om kvinnans könshormoner, säger Eliane Sardh, överläkare vid Porfyricentrum Sverige och ME Endokrinologi, Karolinska Universitetssjukhuset. Har man då en störning i hemsyntesen som vid AHP kan de ämnen som orsakar akuta attacker ansamlas och ge symtom.

Givosiran är den första behandlingen som kan förebygga anfall och kroniska manifestationer av AHP. Patienter som får akuta attacker behandlas i dagsläget med infusion av hemin.

– Problemet är den lilla andel patienter som är sjuka hela tiden, som drabbas av återkommande akuta attacker, ibland varje månad. Vi behandlar dem då förebyggande med hemin en gång i veckan. Det finns inga studier som visar att man skall göra så och behandlingen har problemet att den är kärlretande och på sikt kan ge järninlagring i levern. För patienterna, som ofta är unga kvinnor, har det stor inverkan på livskvaliteten att behöva komma in för behandling en gång i veckan, berättar Eliane Sardh.

För de patienter som är väldigt sjuka har levertransplantation varit det enda alternativet.

– Det är kanske förvånande med tanke på att mutationen bakom AHP finns i alla kroppens celler men en levertransplantation fungerar som en botande behandling. Sedan år 2004 då man upptäckte att levertransplantation fungerade vid AHP har fyra patienter transplanterats i Sverige, säger Eliane Sardh och tillägger att givosiran har visat sig vara ett alternativ till transplantation och i nuläget väntar ingen på transplantation i Sverige på grund av AHP.

– Istället för det överhängande hotet om levertransplantation kan man nu komma in för en subkutan injektion en gång i månaden

Givosiran har godkänts av EMA för behandling av personer med AHP från tolv års ålder och uppåt. Det är en RNA-interferensbehandling som hämmar tillverkningen av enzymet aminolevulinsyrasyntas 1, ALAS 1, som reglerar det första, hastighetsbegränsande steget i hemsyntesen.

– Vi har arbetat med Alnylam sedan år 2013. När de kontaktade oss om idén att dämpa leverns hemsyntes blev vi oroliga att behandlingen skulle påverka levern på ett sådant sätt att viktiga funktioner i levern skulle sluta fungera. I prekliniska studier på djur såg vi dock att hemsyntesen inte kunde stängas av helt även vid betydligt högre doser än vad vi prövade på människor senare. Därför kände vi oss tillräckligt säkra för att gå in i kliniska studier, berättar Eliane Sardh.

Godkännandet baseras på resultat från fas III-studien Envision, som omfattade 94 AHP-patienter från 18 länder. Tre av dessa patienter kom från Sverige. I de inledande fas I/II studierna var majoriteten av patienterna svenska.

Sverige är en viktig marknad för Alnylam. Även innan Envision har företaget utfört kliniska studier här, då med läkemedlet Onpattro mot ärftlig transtyretinamyloidos, även kallad skelleftesjukan.

– Sverige är ett starkt land inom kliniska studier, bland annat är den svenska vården och de som utför kliniska prövningar bland de bästa i världen, säger Barry Greene, styrelseordförande på Alnylam.

Resultaten från Envision-studien visade att behandlingen minskade den årliga frekvensen av porfyrianfall jämfört med placebo. Utvecklingen av givosiran fick stöd genom Prime (Priority Medicines) – EMA:s program för att skynda på utvecklingen av prioriterade läkemedel och ansökan om godkännande fick en uppskyndad bedömning av EMA. Godkännandet från EMA kom som sagt i början av mars så nu är det en tidsfråga innan behandlingen når Sverige.

– På grund av utdragna subventioneringsförhandlingar tar det mycket längre tid att nå marknaden i Sverige och många andra europeiska länder jämfört med exempelvis USA. Under tiden får patienterna vänta och i värsta fall kan det ta flera år, , säger Barry Greene.

Givosiran är sedan november 2019 godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA.

Vi har en större andel AHP-patienter i Sverige än i resten av västvärlden. Så många har de olika typerna av AHP i Sverige:

  • Akut intermittent porfyri: ca 1 100
  • Porfyria variegata: ca 140
  • Hereditär koproporfyri: ca 60
  • ALAD-porfyri (extremt ovanligt): 1 (avliden)

Det uppskattas att det finns cirka 200 symptomatiska AHP patienter i Sverige, varav 20-25 patienter har den allvarligaste sjukdomsbilden med återkommande akuta attacker där givosiran kan vara ett behandlingsalternativ.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

FDA hittade nitrosaminföroreningar i diabetesläkemedel

Föroreningar med nitrosaminer hittades i metformin med förlängd frisättning.

Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

GSK producerar vaccinadjuvans mot coronavirus

1 miljard läkemedelsdoser ska förbättra immunförsvarets förutsättningar vid ett coronavirus-vaccin.

Krönika
Carolin Wiken: ”Guldålder av uppmärksamhet demokratiserar vetenskap”

Relevansen för begriplig vetenskapskommunikation har aldrig varit större, skriver Carolin Wiken, partner på Paues Åberg Communications, i en krönika.

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie för covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast en liten andel av företagets anställda testat positivt.

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Nyhetsbrev

Nu startar ombyggnation av Retziuslaboratoriet

Planen är att Campus Solna tillsammans med Hagastaden ska bli ett life science-mecka.

Arkiv
Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Nanotech-företaget Nanoform planerar att parallellnotera sig i Sverige och Finland och har som mål att ta in motsvarande 740 miljoner svenska kronor i bruttolikvid (UPPDATERAD).

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

8

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Samuel Lagercrantz: ”Framgången kommer efter många misslyckanden”

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: ”Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt”

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.093