23948sdkhjf

Intervju: Hoppfullt att BCG testas mot nya viruset

Prövningarna av BCG-vaccinet som inleds nu är spännande, enligt Johan Brun, Lif. – Det är det enda vaccin mot covid-19 vi skulle kunna få fram snabbt, säger han.

Just nu pågår 220 olika kliniska prövningar med läkemedel mot covid-19, enligt den amerikanska myndigheten National Insitutes of Health. Svenska Läkemedelsindustriförening, Lif, uppdaterar dagligen sin sajt med information om nya behandlingar som testas i kampen mot pandemin.

– De stora läkemedelsföretagen driver idag enormt mycket forskning om det här. När viruset började sprida sig rusade alla till sina labb och finkammade hyllorna för att se om de hade någon substans som kan hjälpa, säger Johan Brun, medical advisor på Lif och tidigare medicinsk direktör på Pfizer.

Han konstaterar att det finns tre huvudsakliga linjer: ta fram nya läkemedel, utveckla ett vaccin specifikt mot det nya viruset eller att pröva redan utvecklade läkemedel för att se om de fungerar även mot covid-19.

Men att utveckla ett vaccin tar minst ett och ett halvt år och tiden för att utveckla nya läkemedel är också tidskrävande, därför är den tredje strategin med gamla substanser den mest lovande. WHO samordnar också ett projekt där fyra behandlingsstrategier som är utvecklade mot andra sjukdomar prövas. Bland annat ingår ett läkemedel som används mot malaria och ett läkemedel som utvecklades mot ebola, men inte blev godkänt, i utvärderingen.

Igår skrev Life Science Sweden om en studie som pekar på att länder med program för allmän vaccination mot tuberkulos (med BCG-vaccin) inte drabbats lika hårt av pandemin. Det är än så länge preliminära resultat, men det startar redan nu studier för att utvärdera om BCG kan förebygga covid-19.

Johan Brun bedömer det som mycket intressant och påpekar att det i nuläget är vår enda chans att få fram ett vaccin inom rimlig tid.

– Ett vaccin specifikt mot covid 19 kan vara färdigt först i mitten av nästa år och då får vi verkligen hoppas att pandemin är över. Många miljoner barn har fått BCG och vaccinet har använts i över hundra år så det är ett vaccin vi har stor erfarenhet av. Vi vet att det har en förmåga att trigga det egna immunförsvaret väldigt starkt.

I Sverige ges BCG endast till barn som bedöms ha särskild risk och vuxna rekommenderas inte alls att ta vaccinet då det inte anses vara tillräckligt effektivt för att förebygga tuberkulos hos vuxna. Men BCG används inom flera andra områden även här, bland annat som kompletterande behandling vid ytlig blåscancer.

Precis som forskare bakom studien som ligger till grund för hypotesen om att BCG kan fungera mot det nya coronaviruset framhåller Johan Brun att ingen idag på eget initiativ bör pröva BCG mot covid-19 då det ännu endast är en teori att det fungerar mot sjukdomen och det ännu är långt ifrån visat.

Ett ytterligare spår för att bekämpa följderna av pandemin riktar inte in sig på själva infektionen utan går ut på att hitta effektiva behandlingar av den lunginflammation som viruset kan orsaka och som i de allra flesta fall är orsaken till att drabbade behöver intensivvård i respiratorer. Lyckas inte intensivvården kan patienten drabbas av organsvikt.

– Det är oftast inflammationen i lungorna som är den primära orsaken till de dödsfall vi ser nu. Ifall vi kan hitta en bra behandling som dämpar lunginflammationen som orsakas av det här viruset är det väldigt mycket värt, säger Johan Brun.

Han berättar att det pågår studier med bland annat JAK-hämmare och IL6-hämmare, som idag används mot reumatism och andra kroniska inflammatoriska tillstånd, i hopp om att de ska kunna dämpa den våldsamma inflammationen i lungvävnaderna som ibland ses i samband med covid-19.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078