23948sdkhjf

Ny företagsallians ska utveckla plasmabehandling för covid-19

Flera aktörer inom life science går samman för att tillsammans utveckla behandling med blodplasma till covid-19-patienter.

Bioteknikföretaget CSL Behring har tillsammans med Takeda startat en allians med flera företag för att utveckla en möjlig plasmaderiverad hyperimmun immunglobulinbehandling för patienter med allvarliga komplikationer av covid-19. I alliansen ingår även Biotest, BPL, LFB, och Octapharm. Samarbetet består bland annat av utveckling av kliniska prövningar och tillverkning.

– Det här arbetet syftar till att påskynda ett pålitligt och hållbart alternativ för vårdgivare att behandla patienter som drabbas av covid-19. Förutom att samla branschresurser kommer vi också att samarbeta med regeringar och akademin. Detta kommer att göra det effektivare även under dessa hektiska tider, säger Bill Mezzanotte, CSL Behrings verkställande direktör och chef för forskning och utveckling, i ett pressmeddelande. 

Att utveckla behandlingen kräver plasmadonation från många individer som helt har återhämtat sig från covid-19, och vars blod innehåller antikroppar som kan bekämpa coronaviruset. När den "konvalescerande" plasman väl samlats transporteras den till tillverkningsanläggningar där den genomgår egenutvecklad bearbetning, inklusive effektiva virusinaktiverings- och borttagningsprocesser och sedan renas in i produkten.

– Exceptionella tider kräver modiga handlingar. Vår gemensamma tro är att samarbete kan påskynda processen att få en potentiell behandling ut på marknaden och öka det potentiella utbudet. Vi välkomnar företag och institutioner som fokuserar på plasma att stödja oss eller gå med i vår allians, säger Julie Kim, ordförande för affärsenheten Plasma-Derived Therapies, Takeda.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141