23948sdkhjf

Coronaviruset – "en konspiration" enligt oväntat många amerikaner

En ny undersökning visar att en tredjedel av alla amerikaner tror att coronaviruset skapades i ett laboratorium, rapporterar The Guardian.

De allra flesta amerikaner, 43 procent, tror på vetenskapliga fakta om att coronaviruset, SARS-CoV-2, härstammar från vilda djur. Men enligt en ny undersökning från Pew Research Center tror 29 procent av befolkningen i USA att coronaviruset skapades av människor i ett laboratorium, skriver The Guardian.

I Pews undersökning tillfrågades knappt 9 000 amerikaner om de trodde att 1) coronaviruset uppkommit på naturlig väg, eller 2) utvecklats avsiktligt i ett labb, eller 3) skapats oavsiktligt i ett labb, eller 4) det existerar inget coronavirus.

Omkring en tredjedel av de svarande trodde att coronaviruset skapats av människor i ett labb, de allra flesta trodde att det också skapats avsiktligen. Konspirationsteorierna hade flest anhängare bland republikaner, framförallt bland konservativa republikaner, och i den yngre åldersgruppen mellan 18 och 29 år. Cirka 1 procent av de svarande förnekade helt och hållet coronavirusets existens.

I flera andra länder har konspirationsteorier dykt upp som alternativa förklaringar till coronavirusets uppkomst. I Storbritannien tror 3 av 10 att det finns en koppling mellan coronavirus och trådlös 5G-teknologi, skriver The Guardian.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063