23948sdkhjf

När kritikernas kritiker blir mobbare

| Av Samuel Lagercrantz | Tipsa redaktionen

En del verkar tro att Folkhälsomyndigheten är utsatt för ett drev, men att myndigheten blir ifrågasatt är helt i sin ordning, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz.

Journalister kan verkligen jaga i drev och jag har många gånger tyckt att de jagades misstag inte stått i proportion till det de fått utstå. Jag glömmer till exempel aldrig det obehagliga drevet mot Sigvard Marjasin. Efter att han blivit påkommen med att klippa och klistra kvitton och misstänkt för att dubbelfakturera kallades han i media för rötägg, fifflare och blev hånad för sin kortvuxenhet och Dagens Nyheter tecknade honom som en råtta. Marjasin blev helt frikänd i rätten, men knappt någon försvarade honom efteråt. Medierna fortsatte att håna honom och han blev fråntagen sina uppdrag.

Men sen finns det också ett intressant fenomen som är det omvända. Någon blir inte drabbad av ett drev, men allmänheten, opinionsbildare och journalister rycker ändå ut till den personens försvar. Det händer just nu under coronakrisen.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har fått mängder av hyllande artiklar skrivna om sig, folk skriver beundrande inlägg i sociala medier och köper tröjor med Tegnell på och på Facebook finns gruppen ”Vi som stöttar Anders Tegnell” med flera tusen medlemmar. Han har också fått kritik och blivit ifrågasatt i media, men ingenting som kan liknas vid ett drev. Ändå verkar det finnas en mängd debattörer som tror det för så snart något som Anders Tegnell eller Folkhälsomyndigheten sagt ifrågasätts har dessa slagit ner på kritiken med att endast experter bör yttra sig.

Det ska sägas att det finns många konspirationsteoretiker inom medicinområdet och dessa kommer alltid tro att såväl myndigheter som läkemedelsföretag har en dold agenda. Det är djupt problematiskt bland annat för att sådana teorier kan leda till att människor tror att viktiga och nödvändiga läkemedel är farliga.

Men den allra största delen av ifrågasättandet av Folkhälsomyndigheten just nu har förstås inte handlat om det och det borde varje normalt fungerande människa kunna se. Det handlar istället om att det finns olika åsikter om hur den pågående pandemin ska bekämpas. Personligen tycker jag att Folkhälsomyndighetens linje känns väl övervägd. Det är en svår balansgång att samtidigt minimera risken för smittspridning utan att omöjliggöra upprätthållandet av ett fungerande samhälle och myndigheten gör sitt bästa för att balansera de två intressena. Men det är en annan fråga.

Det som vi måste prata om är att olika åsikter ska vägas mot varandra. För oss som ibland hänger på twitter har de senaste veckorna haft bisarra inslag när personer som själva har begränsade kunskaper om virologi och om medicin förmanat allmänheten att inte sätta sig upp mot experterna på Folkhälsomyndigheten och gjort narr av dem som gjort det. Samtidigt har kritiken mot myndigheten kommit från just experter – ofta på högre akademisk nivå än just Anders Tegnell om man absolut behöver rangordna. Det har varit professorer som Björn Olsen och Jonas Frisén som båda håller världsklass.

Här är några påpekanden som jag vill göra:

1. Att påtala orimliga påståenden och antaganden från en statsepidemiolog, så som att coronaviruset aldrig skulle sprida sig utanför Kina, är inte mobbing utan helt i sin ordning. Jag tror inte att journalister hade låtsats som ingenting och undvikit frågan om någon annan högt uppsatt statlig tjänsteman påstått saker som snabbt visade sig vara uppenbara fel. Att Tegnell har haft fel vid flera tillfällen betyder inte att han måste avgå eller att det är något att göra sig lustig över, men det är fullt rimligt att det påpekas. Dessutom har den biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten visat att det går att företräda myndighetens linje utan att komma med tveksamma påståenden.

2. Att experter på universitet diskuterar hur en myndighet agerar är precis så som det ska vara. Jag får ibland intrycket att vissa tror att de som gör det försöker störta vår samhällsordning, men det är precis tvärtom. I en demokrati ska forskare och akademiker, och faktiskt även andra som kan har skäl till det, ifrågasätta myndigheter. Olika sidor behöver komma till tals så att de bästa argumenten kan vinna.

3. Det är inte medias roll att bevara bilden av Sverige som en framstående nation. Media ska ha en ifrågasättande inställning. Vissa tycker att kritik ska vänta och att man istället bör sluta upp bakom myndigheter när det är en akut situation. Men när den svenska myndigheten i viktiga delar gör skilda bedömningar än Världshälsoorganisationen, WHO, och andra länders smittskyddsmyndigheter vore det direkt tjänstefel av journalister att inte släppa fram båda sidorna.

Det florerar alla möjliga påståenden i sociala medier som syftar till att förminska de forskare som ifrågasätter Folkhälsomyndigheten. Ett går ut på att de skulle vara avundsjuka på Anders Tegnell. Det påstås också att forskarna bara är ute efter att få medel till sin egen forskning eller att de som uttalar sig kritiskt försöker få plats i rampljuset och ägnar sig åt populism. Det är tråkigt att sådant framförs av personer som Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg som man trodde skulle veta bättre. Det blir någon slags märklig ironi när personer som själva saknar kompetens inom medicin återkommande anklagar forskare som ägnat hela sina liv åt medicinsk vetenskap för att uttala sig utan vetenskaplig förankring. I de värsta inläggen på twitter kallas en forskare som är kritisk mot Folkhälsomyndigheten för "akademikerhora" och i ett annat inlägg återges elakt skvaller om henne. Då har kritikernas kritiker passerat en gräns och lämnat debattscenen för att istället ägna sig åt hat.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (14)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

7

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Nyhetsbrev

Ledare
Framgången kommer efter många misslyckanden

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Arkiv

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: "Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt"

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Krönika
Diagnostiken är mitt i händelsernas centrum

Intresset för diagnostik får inte svalna när coronapandemin väl är över, det skriver Therese Hazelius, vd för Swedish Labtech, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

3

Ledare
Flockimmunitet och flockmentalitet

Reaktionerna som följde på de 22 forskarnas förra debattinlägg lät ibland som tagna från satirprogrammet Kina-TV, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz som gör en tillbakablick.

Jobb & Karriär
Abigo får ny vd

Möjlig koppling mellan covid-19 och Kawasakiliknande sjukdom hos barn

Forskare i Italien har i en fallstudie sett att barn med tidigare covid-19-sjukdom insjuknat i en Kawasakiliknande-sjukdom. Flera forskare har noterat liknande händelser.

Column
Key lessons from global health research

The world will still face major challenges in the post Covid-19 pandemic, writes Giulia Gaudenzi at the KTH Division of Nanobiotechnology at Scilifelab, in a column.

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Finans
Oasmia ska genomföra kostnadsbesparingar

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

3

Krönika
”När faran slår till visar sig vårt innersta jag”

Coronapandemin fyller alla kriterier för att klassas som en ”svart svan”, skriver Anna Törner i en krönika.

Remdesivir kan ges till fler patienter

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har uppdaterat sin rekommendation för användning av remdesivir för svårt sjuka covid-19-patienter.

Moderna får snabbspår för vaccinkandidat mot covid-19

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett Moderna ett snabbspår för vaccinkandidaten mRNA-1273.

Nascent Invest och Fort Knox investerar i test för bloddoping

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

WWF ska kartlägga Astrazenecas vattenförvaltning

Helena Strigård: The rise of the community

Jobb & Karriär
Biolamina rekryterar ny försäljningschef

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.22