23948sdkhjf

Så hanteras smittförande sjukhusavfall

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

I coronavirusets spår ökar mängden smittförande avfall från sjukhusen. Men vart tar skyddskläder, kanyler och annat avfall vägen när det är förbrukat? 

Vårdavfallet kontrolleras minutiöst i varje steg, hela vägen från sjukhus till destruktion, där avfallet förbränns i 850 grader.

I den rådande situationen förbrukas stora mängder skyddskläder och annat sjukvårdsmaterial som klassas som smittförande när det har använts. På en arbetsdag kan personalen byta skyddskläder upp till tio gånger. I Stockholm gick volymerna upp med 20 procent i mars månad, enligt statistik från Stena Recycling. Mitt i stressen på sjukhusen ska avfallet tas tillvara på ett sätt som förhindrar smittspridning utanför sjukhuset. I Region Stockholm har återvinningsbolaget Stena Recycling sedan flera år uppdraget att leverera avfallskärl, hämta avfallet och se till att det destrueras utan risker för omgivningen.

– Vi såg tidigt behoven komma och agerade för att säkra resurser. Idag har vi ökat hämtningsfrekvensen på flera sjukhus i Stockholm. Trots den pressade situationen flyter allt på som det ska och vi har kapacitet att hantera ännu större volymer, säger Jesper Holmqvist på Stena Recycling, ansvarig för samarbetet med Region Stockholm.

Avfallskärl är en bristvara på vissa håll i landet, men i Stockholm har Stena Recycling säkrat leveranser och har en trygg nivå på lagret som täcker Stockholmssjukhusens behov. Även transporter och destruktion är säkrade med backuplösningar om något skulle fallera, till exempel på grund av sjukdom.

Eva Öhrn är hållbarhetschef på S:t Görans Sjukhus med ansvar för avfallshanteringen. Så här kommenterar hon samarbetet:

– Stena Recycling har agerat mycket proffsigt. Varje vecka har vi telefonmöten för att stämma av läget och se om några extra åtgärder behöver vidtas. Däremellan har vi telefonkontakt vid behov. Stena har också meddelat att de med kort varsel kan öka antalet transporter från sjukhuset om så behövs. De har också berättat hur man har säkrat materialförsörjningen samt vilka alternativa mottagare av vårt smittavfall som finns om det skulle uppstå problem, säger hon.

Tack vare det täta samarbetet fortsätter hanteringen av sjukvårdsavfallet i Region Stockholm dag för dag under trygga former.

– Det är vår högsta prioritet just nu att detta fortsätter fungera felfritt så att sjukhusen kan fokusera helt och hållet på sitt huvuduppdrag, säger Jesper Holmqvist.

Avfallshanteringen steg för steg

Avfall med smittförande egenskaper klassas som farligt avfall och även som farligt gods vid transport på väg. Därför finns strikta restriktioner för hur det ska hanteras och behandlas. Så här går det till steg för steg.

  1. Avfallet slängs i särskilda behållare som finns utplacerade där de behövs på sjukhusen.

För smittförande och stickande avfall används specialanpassade gula kärl märkta med varningsetiketter och tydlig instruktion om vad som får läggas i kärlet. När det är fullt låses locket och kan inte öppnas igen.

  1. Fyllda kärl desinficeras och flyttas till uppsamlingsplats

När kärlet är fullt torkas det av med desinfektionsmedel och blir därmed fritt från virus och andra smittämnen. Kärlen samlas in av sjukhusets interna servicepersonal som transporterar dem till en särskilt anpassad uppsamlingsplats på sjukhuset.

  1. Transporter med erfarna chaufförer

Stena Recycling hämtar avfallet enligt en tidtabell som har bestämts med respektive sjukhus. De gula kärlen som nu är lastade på lastpallar lyfts försiktigt in i transportbilen för att inte skadas.

  1. Total destruktion i 850 grader

Avfallet transporteras direkt till en godkänd anläggning för destruktion, oftast ett värmeverk som eldas med avfall. Ingen mellanlagring sker hos Stena Recycling. I destruktionsanläggningen hanteras det smittförande avfallet i ett separat flöde, skilt från övrigt brännbart avfall. I en temperatur på upp till 850 grader sker en total destruktion av all smitta i avfallet.

  1. Dokumentation som kvitto på korrekt hantering

Hela hanteringen av smittförande avfall är kringgärdat av ett rigoröst regelverk med krav på godkända behållare, lagringsutrymmen, fordon, förare och destruktionsanläggningar. Dessutom ställer regelverket krav på dokumentation i hela kedjan. Ett korrekt transportdokument upprättas och som ska signeras av avsändaren, transportören och mottagande anläggning. Dokumentationen lagras i tre år. 

Källa: Stena Recycling
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

FDA hittade nitrosaminföroreningar i diabetesläkemedel

Föroreningar med nitrosaminer hittades i metformin med förlängd frisättning.

Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

GSK producerar vaccinadjuvans mot coronavirus

1 miljard läkemedelsdoser ska förbättra immunförsvarets förutsättningar vid ett coronavirus-vaccin.

Krönika
Carolin Wiken: ”Guldålder av uppmärksamhet demokratiserar vetenskap”

Relevansen för begriplig vetenskapskommunikation har aldrig varit större, skriver Carolin Wiken, partner på Paues Åberg Communications, i en krönika.

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie för covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast en liten andel av företagets anställda testat positivt.

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Nyhetsbrev

Nu startar ombyggnation av Retziuslaboratoriet

Planen är att Campus Solna tillsammans med Hagastaden ska bli ett life science-mecka.

Arkiv
Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Nanotech-företaget Nanoform planerar att parallellnotera sig i Sverige och Finland och har som mål att ta in motsvarande 740 miljoner svenska kronor i bruttolikvid (UPPDATERAD).

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

8

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Samuel Lagercrantz: ”Framgången kommer efter många misslyckanden”

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: ”Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt”

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.125